Okładka książki - 5 grudniów

5 grudniów

„5 grudniów” już od pierwszych stron zapowiada coś więcej niż klasyczny kryminał. Akcja osadzona jest w przełomowym momencie historii, tuż przed atakiem na Pearl Harbor w grudniu 1941 roku. Pracujący w Honolulu detektyw Joe McGrady otrzymuje zadanie rozwiązania sprawy brutalnego morderstwa. Chociaż początkowo wygląda to na typowe dochodzenie, szybko okazuje się, że jego konsekwencje sięgają znacznie dalej niż ktokolwiek mógłby przewidzieć.

Główna oś fabularna skupia się na poszukiwaniach sprawcy zbrodni, jednak historia z biegiem stron rozrasta się o nowe wątki – polityczne, historyczne, obyczajowe, a nawet romantyczny. Śledztwo McGrady’ego prowadzi go poza granice Stanów Zjednoczonych, przez Hongkong aż po Tokio. Wraz z rozwojem akcji zmienia się również charakter samej opowieści. Z kryminału w stylu noir przechodzi w pełnoprawną opowieść wojenną, a dochodzenie staje się niemal osobistą misją bohatera. McGrady jest złożoną postacią. Z jednej strony to twardy detektyw, który nie odpuszcza, z drugiej jest człowiekiem skonfrontowanym z okrucieństwem wojny, zmuszonym do przetrwania w zupełnie obcych realiach. Autor pokazuje, jak wojna zmienia ludzi, ich sposób myślenia, priorytety, podejście do prawdy i sprawiedliwości. McGrady przez kilka lat pozostaje poza domem, a w tym czasie nie tylko dojrzewa do rozwiązania sprawy, ale też uczy się życia na nowo w świecie pełnym niepewności.

Powieść w ciekawy sposób łączy różne gatunki literackie. Z jednej strony mamy tu klasyczne elementy kryminału – morderstwo, śledztwo, zwroty akcji, dedukcję. Z drugiej strony powieść wplata wątek historyczny, pokazując codzienność w różnych częściach Azji w czasie wojny, a także wątek osobisty, w którym ważną rolę odgrywa relacja McGrady'ego . Ta wielowarstwowość sprawia, że powieść nie daje się łatwo zaszufladkować, wymyka się prostym schematom i angażuje na wielu poziomach. Język, jakim posługuje się autor, jest oszczędny, niekiedy wręcz surowy, co doskonale oddaje klimat noir, w którym poruszają się bohaterowie. Dialogi są krótkie, treściwe, często niedopowiedziane, a to doskonale buduje napięcie i tworzy atmosferę tajemnicy. Opisy z kolei, zarówno miejsc, jak i emocji, są precyzyjne i wyważone, nie przytłaczają, ale skutecznie oddają nastrój każdej sceny.

Również tło historyczne zostało przedstawione z dużą dbałością o realia. Widać, że autor dokładnie przemyślał, jak wydarzenia wojenne wpływają na życie zwykłych ludzi, jak decyzje polityczne i militarne zmieniają bieg losów jednostki. Konflikt zbrojny nie jest tu tylko dekoracją, to aktywny element fabuły, który kształtuje i ogranicza działania bohaterów. Pomimo obecności wielu wątków powieść pozostaje spójna. Autor umiejętnie łączy wszystkie elementy, tworząc opowieść, która porusza, trzyma w napięciu i skłania do refleksji. Historia Joe McGrady’ego to nie tylko opowieść o poszukiwaniu mordercy, ale też o próbie zachowania człowieczeństwa w czasie, gdy świat wokół się rozpada.

„5 grudniów” to książka, która zaskakuje swoją złożonością. To opowieść o dochodzeniu do prawdy, ale też o utracie i odzyskiwaniu nadziei. Z pewnością zainteresuje nie tylko miłośników kryminałów, ale i tych, którzy cenią literaturę z mocnym tłem historycznym i psychologicznym. Bo chociaż akcja dzieje się kilkadziesiąt lat temu, emocje i pytania, jakie stawia autor, pozostają uniwersalne i aktualne. Oczywiście polecam 🖤

Informacje dodatkowe o 5 grudniów:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2025-04-08
Tytuł oryginału: Five Decembers
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Thrillery i suspens Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce 5 grudniów

Kup książkę 5 grudniów