Okładka książki - Agentka

Agentka

Pełna przygód historia oparta na faktach.

Jej inspiracją byli prawdziwi ludzie i prawdziwe wydarzenia a jak się okazuje w notce od autora, większość z nich miała naprawdę miejsce.

Maria jest specjalistką w zakresie mikrofilmu, bibliotekarką i kobietą upartą oraz ambitną.

Za wszelką cenę chce dołączyć do aliantów i dokumentować książki, których hitlerowcy zakazali czytać w Europie.

Podstępem i szturmem wkracza do tajnych służb, skąd zostaje wysłana do niepodległej Portugalii.

Tam czeka na nią wiele niebezpieczeństw a jej misja zmienia się w szpiegowską.

Maria odnajdzie swoje powołanie a także... miłość.

Tiago jest synem winiarzy i właścicielem księgarni.

Po cichu prowadzi działalność wspomagającą ratowanie Żydów.

Kiedy natrafia na Marię, mogą sobie wzajemnie pomóc.

Dowiedziałam się mniej znanych faktów na temat drugiej wojny światowej i kilka ciekawostek.

Jak już większość z Was wie, pasjonuje mnie ten okres historii i wszelkie książki z nim związane, niezależnie od faktów jak i belletrystyki.

Przez książkę przeszłam dosyć szybko jednakże było dla mnie troszkę zbędnych opisów czy też powtórzeń.

Niepotrzebnie kilka razy powtarzać to samo niemalże słowo w słowo.

Zakończenie też było zbyt szybkie, nagłe i w sumie płaskie.

Brakuje mi tego, co się stało z bohaterami później, czy przeżyli i co zrobili.

Co się stało z dziadkami Tiaga?

Kilka tajemnic nierozwikłanych popsuło mój osąd ale to tylko i wyłącznie moje zdanie.

Książkę jako całość warto przeczytać.

Informacje dodatkowe o Agentka:

Dodał/a opinię: Bookszonki

Tagi: Literatura historyczna

Zobacz opinie o książce Agentka

Kup książkę Agentka

Nie dało się wywietrzyć pomieszczenia i usunąć zapachu spalonego papieru, więc wyjął cygaro z drewnianej szkatułki i zapalił je. Zdmuchnąwszy świecę, wyszedł z biura. Zobaczył stojącego tyłem mężczyznę w czarnym garniturze, przeglądającego zawartość regału z książkami.

Maria przypomniała sobie zdjęcia stosów płonących tomów i stojących obok ludzi z rękami uniesionymi w geście Sieg Heil. Poczuła na ramionach gęsią skórkę.

Więcej cytatów z tej książki

Ucieczka
Alan Hlad0
Okładka ksiązki - Ucieczka

Najnowsza powieść autora ,,Agentki" i ,,Światła nad ciemnościami"! Francja, 1939 rok. Utalentowana piosenkarka Ruth Lacroix opuściła Maine, aby zamieszkać...

Agentka Churchilla
Alan Hlad0
Okładka ksiązki - Agentka Churchilla

Młoda kobieta zrekrutowana z zespołu maszynistek, by zostać tajnym szpiegiem w okupowanej przez Niemców Francji. Odważnie stawia czoła przydzielonym misjom...