Okładka książki - Akademia Pennyroyal

Akademia Pennyroyal

Tom 1 cyklu Akademia Pennyroyal

„Akademia Pennyroyal” to powieść, która próbuje połączyć klasyczne baśniowe motywy z militarnym klimatem szkoły wojskowej, gdzie zamiast żołnierzy szkoli się... księżniczki. Brzmi nietypowo? Tak jest – i niestety nie zawsze działa to na korzyść książki.

Główna bohaterka, nazwana Evie, trafia do magicznej akademii bez wspomnień i z ogromnym bagażem tajemnic. Historia ma swoje mocne strony – świat pełen smoków, wiedźm i wojowniczych księżniczek to ciekawy koncept, a sama Evie, choć dość standardowa jak na protagonistkę młodzieżówki, przechodzi wyraźną przemianę i daje się lubić. Wyróżnia się też kilka postaci drugoplanowych, jak uroczy Remington czy zadziorna Malora.

Problemem jest jednak ton książki – momentami poważny i brutalny (jak opisy brutalnych treningów), innym razem przerysowany i groteskowy. Styl autora balansuje pomiędzy baśniowością a karykaturą militarnej dyscypliny, co sprawia, że trudno jednoznacznie określić, do jakiej grupy wiekowej książka jest kierowana. Świat przedstawiony bywa ciekawy, ale miejscami zbyt chaotyczny, a niektóre wątki potrafią wywołać uśmiech politowania.

Choć książkę czyta się dość lekko i z rosnącym zainteresowaniem, nie każdemu przypadnie do gustu ta mieszanka patosu i absurdu. Jeśli lubisz baśnie w nietypowej odsłonie i nie przeszkadzają Ci szkolne dramy w stylu „księżniczka kontra wiedźma”, to „Akademia Pennyroyal” może być ciekawym eksperymentem. Dla mnie – poprawna, ale niewyróżniająca się lektura.

Informacje dodatkowe o Akademia Pennyroyal:

Kup książkę Akademia Pennyroyal

Cienie kadetek
M.A. Larson0
Okładka ksiązki - Cienie kadetek

Triumfalnym zwycięstwem nad wiedźmami kadetka Evie udowodniła, że w pełni zasługuje na miejsce w Akademii Pennyroyal. Wiedza o jej bohaterskich czynach...