Okładka książki - Aktoreczka

Aktoreczka

Polska książka przypominająca klimatem powieść "Siedmiu mężów Evelyn Hugo"? Proszę bardzo, mamy to! Ośmieliłam się na takie stwierdzenie bo uwielbiam książkę Taylor Jenkins Reid i tak samo pokochałam najnowsze dzieło Barbary Wysoczańskiej.

Historia "Aktoreczki" rozgrywa się w latach 50. w Nowym Jorku.
Polski fotograf Konrad Rogowski przebywający na emigracji, usilnie stara się o opublikowanie zdjęć dokumentujących zbrodnie wojenne dokonane w Polsce. Ze względów prywatnych chce też dopaść nazistowskiego zbrodniarza. Jedynym tropem dającym szansę na namierzenie byłego nazisty jest piękna i sławna hollywoodzka gwiazda Lauren Evans.

Pochodzą z różnych światów ale są tak samo zranieni przez życie. Prawdopodobnie nigdy by się spotkali ale tego jednego wieczoru Konrad pojawia się na imprezie, na której jest Lauren. On ma w tym swój cel, ona pragnie towarzystwa więc tajemniczy mężczyzna z aparatem zwraca jej uwagę. Dochodzi do intrygującego spotkania podczas którego żadne z nich nie odsłoni całej prawdy o sobie. Ale ta znajomość się rozwinie ... i nie będę ukrywać, mamy tu do czynienia z romansem - na szczęście, niebanalnym. Bohaterowie na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie, totalne przeciwieństwa a jednak uda im się stworzyć ciekawą parę, której chce się kibicować.

Ta książka bardzo mnie wciągnęła. Przywiązałam się do bohaterów. Uwielbiam zarówno Konrada, jak i Lauren. Nie są pozbawieni wad ale są bohaterami swojej historii. Byli dla mnie wiarygodni. Pomimo różnych sekretów i niedopowiedzeń, skończyłam książkę z poczuciem, że naprawdę ich poznałam.

"Aktoreczka" to opowieść o świecie bogactwa i obłudy, imprez i alkoholu ale nie tylko. To smutna prawda o tym, jak łatwo i szybko społeczeństwo zapomina o wojnie i nie chce wracać do wydarzeń z przeszłości. Pojawia się też wątek ukazujący cenę sławy i wykorzystywania kobiet w Hollywood. Mamy też bohaterkę, która jest niewidoma i bardzo się cieszę, że autorka zdecydowała się na taką postać.

To piękna, wielowymiarowa powieść w klimacie starego Hollywood. Jestem oczarowana i zachwycona "Aktoreczką". Serdecznie polecam 💖.

Informacje dodatkowe o Aktoreczka:

Kup książkę Aktoreczka

Świat na nowo
Barbara Wysoczańska0
Okładka ksiązki - Świat na nowo

Historia wyłaniającej się z gruzów Polski, wielkich uczuć, troski i zrozumienia, które miały zbudować świat na nowo. Kończy się II Wojna Światowa, a...

Lena
Barbara Wysoczańska0
Okładka ksiązki - Lena

ROSJANIE. POLACY. WOJNA. WIEDZIAŁAM, ŻE JEŚLI TU PRZYJDĄ, SIĘGNĘ PO BROŃ. Lena Garlicka, polska malarka, od kilku lat prowadzi ustabilizowane życie w...

Opad
Opad