Okładka książki - Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie

Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie

Katarzyna Zyskowska mistrzynią jest i basta! Nie pomyślałabym, że zainteresuje mnie powieść o Marii Skłodowskiej, nie lubię biografii, niespecjalnie interesowały mnie życiowe rozterki noblistki. A jednak! Od pierwszych stron zostałam przez lektorkę wciągnięta w tę opowieść. Nie wiedziałam wielu rzeczy o naszej Marii Skłodowskiej. Autorka pozwala poznać ją jako 'zwykłego' człowieka, nie postać pomnikową. Tutaj na pierwszym miejscu stoi Maria - kobieta, nie Maria - naukowiec (naukowczyni chciałoby się rzec ;)) i czasy, w których przyszło jej żyć. Czasy okrutne dla kobiet, niesprawiedliwe.
Choć nie rozumiem wszystkich decyzji Marii, cieszę się, że mogłam w pewien sposób poznać ją bliżej. Bardzo polecam!

Informacje dodatkowe o Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-06-19
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Monika Kruszyńska

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie

Kup książkę Alchemia. Powieść biograficzna o Marii Skłodowskiej-Curie

Szach-mat. Krótkie bolesne cięcie - zdradzonego uczucia nie znieczuli eter rozsądku, okład z babki lekarskiej pachnącej rozkosznie łąką i słońcem nie zaleczy rany, którą jej dzisiaj zadano.Kiedyś o nim zapomni.A może nie.Może dzisiejszy ból któregoś dnia zamieni w siłę.

Paryż, dzikie monstrum, najlepiej czuje się nocą. Wtedy przedzierzga się z pozornie zwykłego miasta w coś znacznie groźniejszego. Pochłania krawędzie, zaciera kontury, czyniąc świat mrocznym, ale za to bardziej prawdziwym.

Więcej cytatów z tej książki

Katarzyna Zyskowska0
Okładka ksiązki - Szklane ptaki. Opowieść o miłościach Krzysztofa Kamila Baczyńskiego (barwione brzegi)

Miłość i śmierć na trzy serca Drobna twarz, mlecznobiała szyja, kasztanowy warkocz... Jej skóra pachnie miodem i pomarańczami, kiedy on szepcze jej do...

Historia złych uczynków (wyd. 2023)
Katarzyna Zyskowska0
Okładka ksiązki - Historia złych uczynków (wyd. 2023)

HISTORIA RODZINY, W KTÓREJ WSZYSCY POPEŁNILI ZBRODNIE ,,Wszystkie historie są o miłości i śmierci, i ta też będzie właśnie o tym." Nina przyjeżdża...