Żeby kogoś pokochać, trzeba najpierw pokochać siebie, tak samo jest z emocjami, to, co dajemy, to do nas wraca, jak więc nauczyć się żyć w zgodzie ze sobą tak, żeby być również dobrym dla innych?
Alfabet empatii to książka pełna spokoju i zrozumienia jest to poradnik, który na pewno pomoże wielu osobom zrozumieć siebie i panować nad tym, co odczuwamy w danych sytuacjach. Krok po kroku uczymy się na gotowych przykładach tego, jakie sytuacje mogą nas spotkać w życiu i jak na nie odpowiednio reagować, żeby nie wybuchać negatywnymi emocjami, które odbijają się na nas i na innych osobach z naszego otoczenia.
Ja jestem osobą, która lubi poradniki, ale muszą być one naprawdę ciekawe, żeby wiedza w nich zawarta do mnie trafiła, niestety wiele z nich napisane jest niezrozumiałym tekstem, przez który się do niego zrażam. Tutaj znalazłam wszystko, czego oczekuje od takiej publikacji, mamy historię wraz ze schematami, ważnymi cytatami zapisanymi innym kolorem, a potem mamy ćwiczenia oraz miejsce na wpisanie swoich przemyśleń. Ten przewodnik nie jest tylko do czytania, jest to książka, z którą pracujemy nad sobą, poznajemy ją, a potem musimy coś dać od siebie i dokładnie oraz rzetelnie wykonać ćwiczenia, a dzięki temu nasze życie stanie się lepsze.
Na pewno tej książce trzeba poświęcić czas, nie da się przeczytać jej szybko i wdrożyć w życie dane wskazówki, tutaj potrzeba pracy, wracania do danych fragmentów, przećwiczenia niektórych sytuacji po kilka razy i przede wszystkim nie wolno się poddawać. Ja jestem bardzo zadowolona z tego, że ta publikacja trafiła moje ręce, ponieważ dawno nie miałam poradnika, który tak dobrze wpadłby w moje gusta, a jestem pod tym względem dość wymagająca.
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2019-11-13