Diana od momentu śmierci rodziców nie miała łatwego życia, trafiła razem z bratem do rodziny zastępczej, która surowo wychowuje swoich podopiecznych. Dziewczyna na skutek załamania zaczęła mieć problemy z mową i stała się obiektem drwin wśród rówieśników. Wszystko zmienia się kiedy Diana poznaje Daniela, z pozoru chłopaka z dobrej rodziny. Dopiero on był w stanie skłonić dziewczynę by otworzyła się na świat i ludzi. Jakie tajemnice skrywa Daniel? Jak one wpłyną na życie Diany i jej nowych przyjaciół?
Czytałam wcześniej kilka krótszych opowiadań w wykonaniu autorki i przyznaje, że bardzo zaciekawiła mnie jej twórczość, dlatego też sięgnęłam po książkę "Anioł łez". Jak było tym razem? Książkę czyta się naprawdę bardzo szybko, autorka stworzyła ciekawych, aczkolwiek w większości dosyć dziecinnych jeszcze bohaterów. Jeśli chodzi o samą fabułę bardzo podobało mi się to, że Layla postanowiła stworzyć taką bohaterkę jak Diana i na kartach swojej powieści pokazać Nam jej tragedię. Nie jestem w stanie sobie nawet wyobrazić czego musiała w swoim krótkim życiu doświadczyć ta młoda dziewczyna - najpierw śmierć rodziców, później konserwatywni i "pokręceni" rodzice zastępczy i na końcu rówieśnicy, którzy na każdym kroku jej dokuczali i próbowali ją upokorzyć.. Na szczęście spotkała na swojej drodze ludzi, którzy okazali się świetnymi przyjaciółmi, na dobre i na złe.
Jeśli chodzi o postać Daniela, to nawet polubiłam tego bohatera, jednak wątek bycia w gangu, tym bardziej w wykonaniu tak młodego człowiek jakoś do mnie nie przemawia.
Fajnie, że autorka postanowiła wpleść kilka rozdziałów z perspektywy przyjaciół Daniela oraz Diany, dzięki temu zabiegowi mogliśmy się dowiedzieć więcej również o ich odczuciach i życiu.
Ta historia miała kilka nieprzewidzianych zwrotów akcji, których kompletnie się nie spodziewałam, jest również niezwykle emocjonalna oraz momentami bardzo przejmującą. Tego jak autorka zakończy tą powieść w życiu bym nie przewidziała, mam jednocześnie nadzieję, że to nie koniec losów Danieli oraz jej przyjaciół, bo jestem bardzo ciekawa jak dalej potoczy się ich życie. Moja finalna ocena to 7/10.
Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2022-01-18