Każdy w życiu przechodzi trudne chwile. Niezależnie ile ma się lat, każdego może spotkać coś, co przerasta jego siły. Może być to śmierć bliskiej osoby, trudności finansowe, rodzinne, miłosne albo zbyt duże ciężary nałożone przez kogoś. Ważne by w tych chwilach nie zostać samemu z problemem.
Każdego z głównych bohaterów książki Moniki Szwaji poznajemy w trudnym momencie jego życia. Pani profesor Jaśminie umiera mąż, Miranda jest w depresji po tym jak ,,wynajęła swój brzuch", urodziła dziecko i zgodnie z umową musiała je oddać a na dodatek chłopak zostawił ją samą z problemem. Jonasz jest młodym chłopcem z bogatej rodziny, na którego apodyktyczna matka nakłada za dużo ciężarów (zajęć dodatkowych) i na dodatek nie pozwala spotykać się ze swoim kolegą. Wszyscy mają dość swojego życia i by sobie z tym poradzić muszą coś w nim zmienić.
Początkowo ich historie opisane są osobno, tak jakby w książce było kilka opowiadań lecz, gdy Jonasz ucieka z domu historie tych osób splatają się w jedno. Chłopak na skraju załamania nerwowego trafia do Szczecina do kloszarda Mirona i pani Jaśminy, która jest psychoterapeutką. Wiedzą, że nie mogą odesłać chłopca do rodziców w Warszawie więc łamią prawo i pozwalają zostać w domu Jaśminy. Gdy zaczyna się rok szkolny do tej zakonspirowanej grupy dołącza Miranda oraz kilka innych postaci, którzy uczą chłopca (bo z wiadomych powodów nie może chodzić do szkoły). Każdy dla każdego staje się aniołem bo pomaga otrząsnąć się z problemów.
Przyznaję, że początek książki jest dość depresyjny. Czytanie o czyichś problemach nie jest specjalnie przyjemne. Dodatkowo kiedy pogoda na dworze sprzyja depresjom (jak teraz jesień). Ale to tylko początek. Historia ma bardzo pozytywną wymowę, kończy się dobrze (jak to u tej autorki jest w zwyczaju). Im dalej, tym lepiej. Od momentu spotkania Jaśminy i Jonasza historia nabiera kolorów, nie jest taka pochmurna i dlatego dobrze się czyta. Polecam każdemu do przeczytania.
Jako zakończenie wpisu dam jeden cytat z książki, który bardzo mi się spodobał bo mnie trochę charakteryzuje:
,,Serce matki to jest taki organ, który nie poddaje się żadnej racjonalizacji. Żadnej"
Informacje dodatkowe o Anioł w kapeluszu:
Wydawnictwo: SOL
Data wydania: 2013-11-06
978-83-62405-28-2
Ilustracje:brak
Agnieszka Nowak
"Przyjaciele to największe bogactwo na świecie".