Okładka książki - Apokalipsa według Pana Jana

Apokalipsa według Pana Jana

Inne wydania:

„Apokalipsa według Pana Jana” Roberta J. Szmidta to wznowienie klasyki literatury postapokaliptycznej, w którym świat znany ludziom przestaje istnieć z powodu wojny nuklearnej. Na ruinach Wrocławia, wśród radioaktywnego skażenia i licznych zagrożeń, pojawia się charyzmatyczny przywódca – Pan Jan zwany Burmistrzem. Jego twarde rządy i ambicje związane z odbudową Polski od morza do morza przyciągają ocalałych, dając im nadzieję na lepszą przyszłość.

Akcja książki toczy się w brutalnym świecie, w którym przetrwało naprawdę niewielu, a ci, którym się udało, muszą zmierzyć się z nowymi realiami. Radioaktywne skażenie, choroby i brak zasobów to tylko niektóre z wyzwań, przed którymi stają. Dawny doradca prezydenta, Pan Jan we własnej osobie, wyrasta na lidera, który z bezwzględnością prowadzi swoją społeczność ku odbudowie. Jego postać jest skomplikowana. Z jednej strony jego decyzje są twarde i często okrutne, z drugiej jednak dają ludziom szansę na przeżycie w nowej rzeczywistości, a jemu na stworzenie nowego, silnego państwa. Jego złożoność i niejednoznaczność sprawiają, że podziwia się jego determinację i zdolności przywódcze, jednocześnie odczuwając niepokój wobec jego bezwzględności. Pan Jan to człowiek, który za wszelką cenę dąży do realizacji swojej wizji, nie wahając się poświęcić jednostek dla dobra ogółu. Jego moralne decyzje budzą kontrowersje i ciężko jest stwierdzić, czy się sympatyzuje z tym bohaterem, czy wręcz odwrotnie.

Powieść wyróżnia się realizmem i dbałością o szczegóły. Autor z dużą precyzją przedstawia zarówno aspekty militarne, jak i polityczne nowego świata. Nowy kodeks praw – Codex Vratislaviana, wojskowe strategie i plany odbudowy pokazują, jak wiele pracy autor włożył w research. Bo nie dość, że mnóstwo jest w książce informacji z zakresu polityki czy prawa, to wszystko brzmi naprawdę przekonująco. A po latach (książka ukazała się po raz pierwszy w 2003 roku) można zobaczyć, jak wiele ze spostrzeżeń autora okazało się trafnych. Powieść jest pełna zaskakujących zwrotów akcji, a to z kolei sprawia, że jest niezwykle wciągająca. Autor nie unika trudnych tematów, takich jak przemoc, śmierć i moralne dylematy, a one nadają powieści mroczny i pesymistyczny ton. Powieść skłania do refleksji nad naturą władzy, moralnością i przyszłością ludzkości. Pokazuje, że nawet w obliczu katastrofy, ludzka determinacja i chęć przetrwania mogą prowadzić do odbudowy cywilizacji, choć nie zawsze w sposób moralnie jednoznaczny.

„Apokalipsa według Pana Jana” to książka, która mimo upływu lat nie traci na aktualności i wciąż pozostaje istotnym komentarzem na temat ludzkiej natury i konsekwencji naszych działań. Osobiście jestem pod wrażeniem i polecam!

Informacje dodatkowe o Apokalipsa według Pana Jana:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2024-07-02
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Fantastyka naukowa (science fiction) Fantastyka naukowa - apokaliptyczna i postapokaliptyczna

Zobacz opinie o książce Apokalipsa według Pana Jana

Kup książkę Apokalipsa według Pana Jana

Pola dawno zapomnianych bitew: Bukowski (Tom 3). Do ostatniej kropli krwi
Robert J. Szmidt0
Okładka ksiązki - Pola dawno zapomnianych bitew: Bukowski (Tom 3). Do ostatniej kropli krwi

Kolejny tom ,,Pól dawno zapomnianych bitew", bestsellerowej space opery wydawanej równolegle w USA! Do ostatniej kropli krwi to bezpośrednia kontynuacja...

Wet za wet. Pola dawno zapomnianych bitew: Bukowski. Tom 4
Robert J. Szmidt0
Okładka ksiązki - Wet za wet. Pola dawno zapomnianych bitew: Bukowski. Tom 4

Czwarty tom serii Bukowski z bestsellerowej space opery Pola zapomnianych bitew. Echa niesławnego ataku na Deltę Centuriona nie słabną, antagonizując...