Książka ta wywołała we mnie mnóstwo emocji, od cieszenia się, że mieszkam w Europie, po niedowierzanie, złość, a nawet nutę uśmiechu (po historii wyśpiewania sobie wyjścia z więzienia).
Jak już mówi tytuł prezentuje ona życie arabskich influencerów, którzy zazwyczaj nie różnią się od innych osób znanych w social mediach, też tańczą, śpiewają, pokazują makijaże, czasami kogoś przedrzeźniają, jednak niekiedy postanawiają przekazać jakąś własną myśl, swoje zdanie i jeśli nie jest ono jedynym słusznym akceptowanym przez rząd i religię zdaniem to zaczynają się kłopoty...
I choć niby social media mają być przestrzenią do wolności, to się okazuje że nie wszędzie. Są miejsca gdzie pokazanie się bez nakrycia głowy, krytyka religii lub obnoszenie się z inną orientacją mogą być surowo karane.
Najbardziej jednak wstrząsnęło mnie nawet nie to, że ludzie ci trafiają do więzienia, ich media są kasowane i dostają ogromne grzywny (czasem też z tego więzienia nie wychodzą), ale kara wymierzona przez ich bliskich w imię honoru. Zupełnie nie mieści mi się to w głowie, ale pokazuje, że żyjemy w zupełnie innej kulturze.
Oczywiście historie tu przytoczone mają szokować i są tymi najbardziej skrajnymi, jednak zmuszają też do refleksji nad wolnością, granicami i konsekwencjami sławy.
W książce tej mamy opisy różnych influencerów i tego co ich spotkało, oczywiście spotkamy tam tych którzy byli nękani, którzy zginęli za wolność słowa, którzy sami zaplanowali zbrodnie, czy robili niezłe przekręty.
Książka ta łączy elementy reportażu, dokumentu i opowieści o ludzkich losach, co jest pasjonujące i co czyta się szybko i z zainteresowaniem. Pytanie brzmi czy widzimy w niej ogół problemu, czy tylko pewien mały i wzbudzający skrajne emocje wycinek.
Trudno mi się odnieść do rzetelności tych informacji, pozostawiają one jednak na pewno mnóstwo refleksji i cieszę się, że mogłam poznać ten wycinek świata. Cieszę się też, że mogę wam bez obaw o nim opowiedzieć.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-09-23
Diana Wiszniewska
Arabscy arystokraci chętnie odwiedzają Europę. Latem, kiedy na Bliskim Wschodzie temperatury biją rekordy, tysiące z nich przenoszą się do największych...
Kontynuacja bestsellerowej historii o pragnieniu wolności w okowach islamskiego fundamentalizmu. Sara, polska lekarka, pracuje w saudyjskim szpitalu...