Okładka książki - Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława

Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława

Blask internetowej sławy może rozświetlić całe życie. Może je też zgasić.

Khadidja zginęła, bo była podobna do znanej influencerki; Babak - bo nie chciał się ożenić; Eden - za to, że przyniosła swojej rodzinie hańbę w internecie; Quandeel - za internetowy striptiz, którego nigdy nie zrobiła. Ali na co dzień rozśmieszał ludzi na TikToku, ale gdy podczas transmisji internetowej strzelał do swojej żony, nikt się nie śmiał. Mahek swoim tańcem przyciągała tysiące obserwatorów, ale zaplanowana przez nią zemsta na kochanku mamy rozgrzała miliony. To tylko nieliczne z wielu gwiazd internetu, których sława przybrała niespodziewany obrót.

Na całym świecie influencerzy są uczestnikami historii niewiarygodnych i mrożących krew w żyłach. Ci pochodzący z krajów muzułmańskich nie są wyjątkiem. Ich zasięgi są potężne. I zdarza się, że okazują się zabójcze.

Oto świat islamskich influencerów bez internetowych filtrów, bez cenzury i bez granic...

Marcin Margielewski - pracował jako dziennikarz radiowy, prasowy i telewizyjny. Przez dziesięć lat podróżował, mieszkając między innymi w Wielkiej Brytanii, Dubaju, Kuwejcie i Arabii Saudyjskiej. Był dyrektorem kreatywnym kilku światowych marek. Autor bestsellerowych książek: ,,Jak podrywają szejkowie" (2019), ,,Była arabską stewardesą" (2019), ,,Zaginione arabskie księżniczki" (2020), ,,Tajemnice hoteli Dubaju" (2020), ,,Urodziłam dziecko szejka" (2020), trzytomowej serii ,,Niewolnicy" (2021), ,,Porzuciłam islam, muszę umrzeć" (2022), ,,Wyrwana z piekła talibów" (2022), ,,Kłamstwa arabskich szejków" (2022), ,,Zaginiony arabski książę" (2023), ,,Piekło kobiet Iranu" (2023), ,,Handlarze arabskich niewolników" (2023), ,,Sekrety arabskich kurortów" (2023), ,,Luksus arabskich pałaców" - tom 1 i 2 (2024), ,,Szofer arabskich bogaczy" (2024), ,,Tajemnice arabskich szpitali" - tom 1 i 2 (2025) oraz ,,Zakazana arabska miłość" (2025).

Informacje dodatkowe o Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława:

Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława - opinie o książce

Avatar użytkownika - dianawiszniewska
dianawiszniewska
Przeczytane:2025-09-15, Ocena: 5, Przeczytałam,

Książka ta wywołała we mnie mnóstwo emocji, od cieszenia się, że mieszkam w Europie, po niedowierzanie, złość, a nawet nutę uśmiechu (po historii wyśpiewania sobie wyjścia z więzienia).
Jak już mówi tytuł prezentuje ona życie arabskich influencerów, którzy zazwyczaj nie różnią się od innych osób znanych w social mediach, też tańczą, śpiewają, pokazują makijaże, czasami kogoś przedrzeźniają, jednak niekiedy postanawiają przekazać jakąś własną myśl, swoje zdanie i jeśli nie jest ono jedynym słusznym akceptowanym przez rząd i religię zdaniem to zaczynają się kłopoty...
I choć niby social media mają być przestrzenią do wolności, to się okazuje że nie wszędzie. Są miejsca gdzie pokazanie się bez nakrycia głowy, krytyka religii lub obnoszenie się z inną orientacją mogą być surowo karane.
Najbardziej jednak wstrząsnęło mnie nawet nie to, że ludzie ci trafiają do więzienia, ich media są kasowane i dostają ogromne grzywny (czasem też z tego więzienia nie wychodzą), ale kara wymierzona przez ich bliskich w imię honoru. Zupełnie nie mieści mi się to w głowie, ale pokazuje, że żyjemy w zupełnie innej kulturze.
Oczywiście historie tu przytoczone mają szokować i są tymi najbardziej skrajnymi, jednak zmuszają też do refleksji nad wolnością, granicami i konsekwencjami sławy.
W książce tej mamy opisy różnych influencerów i tego co ich spotkało, oczywiście spotkamy tam tych którzy byli nękani, którzy zginęli za wolność słowa, którzy sami zaplanowali zbrodnie, czy robili niezłe przekręty.
Książka ta łączy elementy reportażu, dokumentu i opowieści o ludzkich losach, co jest pasjonujące i co czyta się szybko i z zainteresowaniem. Pytanie brzmi czy widzimy w niej ogół problemu, czy tylko pewien mały i wzbudzający skrajne emocje wycinek.
Trudno mi się odnieść do rzetelności tych informacji, pozostawiają one jednak na pewno mnóstwo refleksji i cieszę się, że mogłam poznać ten wycinek świata. Cieszę się też, że mogę wam bez obaw o nim opowiedzieć.

" [...] Prawdziwie przeraża mnie to, że są tacy, którzy zabijają, aby udowodnić istnienie Boga. [...]"

Po przeczytaniu książki "Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława" Marcina Margielewskiego, dziękuję Bogu, za to, że urodziłam się w Polsce i jestem katoliczką. Mogę do internetu wstawiać wszystko, oczywiście w granicach rozsądku i nic mi za to nie grozi. Niestety arabscy influencerzy nie mieli i nie mają tyle szczęścia. U nich za samo pokazanie się w nieodpowiednim stroju z nieodpowiednimi ludźmi grożą surowe kary, a nawet śmierć nie tylko z rąk najbliższych. Zły hasztag również może sprowadzić na nich śmierć. To mi się w głowie nie mieści. Najgorsze jest to, że ich społeczeństwo popiera zbrodnie honorowe, a nawet dzieciobójstwo. Nie rozumiem, jak można zabić własne dziecko i się z tego cieszyć, bo pozbyło się problemu. Świat upada na samo dno.
W książce "Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława" poznacie między innymi rodziców, którzy zamordowali swoje dzieci, incelów, którzy nienawidzą kobiet, mnóstwo ciekawych influencerów, którzy mieli piękne zainteresowania, jednak los był dla nich bardzo okrutny.
Większość historii opisanych w tej książce mnie poruszyła do tego stopnia, że płakałam jak bóbr. Jeszcze teraz jak sobie o nich przypomnę, to płyną mi łzy. Prawie wszystkie opisane osoby odnalazłam w internecie. I nie mogłam i nadal nie mogę pojąć, że w krajach arabskich nie ma wolności słowa. Nie można wypowiadać się swobodnie. Za każde źle wypowiedziane lub napisane słowo może grozić śmierć z rąk fanatyków religijnych. Na naszych oczach codziennie giną influencerzy. Oni tylko chcieli zaistnieć w naszym świecie i walczyć o swoje prawa.
Cieszę się, że Marcin Margielewski poruszył ten trudny temat często zamiatany pod dywan. Może dzięki niemu i nam świat otworzy oczy, potępi takie zachowanie i sprawi, że arabscy influencerzy będą mogli ze spokojem publikować to, co ich interesuje.
Czy za wrzucenie do sieci filmików związanych z tańcem, robieniem make-upu i pokazanie swojego chłopaka może grozić śmierć? Według mnie nie jest to powód do mordowania, jednak w arabskich krajach niestety tak. Przoduje w tym Iran. Przekonacie się o tym, czytając najnowszą powieść Marcina Margielewskiego pod tytułem "Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława".
Moim zdaniem ten reportaż powinni przeczytać wszyscy influencerzy na całym świecie i wyrazić swoją opinię. Razem możemy wiele. W pojedynkę nie zrobimy nic, żeby było lepiej.
Uważam, że każdy ma prawo wyrazić siebie, to co czuje i co go interesuje w internecie na swoich social mediach. Internet to miejsce na wspólną rozmowę, a nie prowadzenie jedynie monologu.
Jak pisze autor " [...] W krajach arabskich, w których dominuje islam, internet jest tak samo powszechny jak w krajach Zachodu i nie ma nic wspólnego z religią. [...]". Ja to rozumiem tylko szkoda, że oni tego nie rozumieją.
Kolejna książka Marcina Margielewskiego, która udowadnia mi, że nie warto jeździć do arabskich krajów i sponsorować ich religijnego reżimu.
Najbardziej wzruszyła mnie historia Tiby Al-Ali @tibaalali. Piękna dziewczyna z Iraku, która wraz z rodzicami wyjechała do Turcji i zakochała się w tym kraju. Chciała studiować w Stambule. Czy udało się jej przekonać ojca? Co takiego umieszczała w internecie, że ściągnęła na siebie gniew ojca? Zachęcam was do poznania historii jej życia. Warto pamiętać o jej duszy w swoich modlitwach. Na przekór jej ojcu nie powinniśmy o niej zapomnieć.
W tej książce jednym z najbardziej irytujących mnie osób był Zakir N. i jego nauczanie. Twierdził między innymi, że gwałt to test od Allaha sprawdzający siłę wiary kobiet. Po prostu brak słów. Totalne zacofanie.
Historie opisane w tej książce zmuszają czytelnika do głębokiej refleksji i są bardzo emocjonalne. Mimo ciężkiego tematu szybko się je czyta. Wchodzą do głowy i niestety nie chcą z niej wyjść. Przeżywa się historię każdej opisanej tutaj osoby.
W krajach arabskich internet jest bardzo niebezpieczny nawet dla turystów. Można łatwo trafić za kratki, także uważajcie na siebie.

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-09-15, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak cienka może być granica między sławą a śmiercią? Jak to możliwe, że w jednym miejscu na świecie taniec na TikToku przynosi tysiące lajków, a w innym - wyrok śmierci lub ,,zabójstwo honorowe"?

,,Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława" Marcina Margielewskiego to książka, która wstrząsnęła mną od pierwszych stron. Autor zabiera nas w świat, w którym media społecznościowe nie są już tylko platformą do dzielenia się swoim życiem, ale areną walki o wolność, a często... o przetrwanie. Poznajemy historie prawdziwych ludzi - Khadidji, Eden, Quandeel czy Alego - których codzienność przypominała nasze feedy: zdjęcia, filmy, żarty. Różnica? W ich krajach jeden post mógł być wyrokiem.

Margielewski nie owija w bawełnę. Opowiada o brutalnych realiach krajów muzułmańskich, gdzie każdy krok w internecie jest obserwowany, a najmniejsze odstępstwo od norm kulturowych czy religijnych może skończyć się tragedią. Tu ,,zła" treść to nie tylko krytyka władzy - to czasem uśmiech, odważniejszy strój, taniec albo wyrażenie własnego zdania. Co dla nas jest naturalną formą ekspresji, tam staje się powodem do stłamszenia, a nawet zabicia człowieka.

Czytając ,,Arabskich influencerów...", miałam wrażenie, że wchodzę do świata pozbawionego filtrów, w którym nikt nie poprawia zdjęć i nie ukrywa brzydoty rzeczywistości. Autor pokazuje, jak ogromny wpływ mają social media - mogą wynieść na piedestał, ale też strącić w otchłań. W tej książce każdy rozdział to cios prosto w serce, bo za każdą historią stoi prawdziwe życie i prawdziwa śmierć.

To, co uderza najbardziej, to dysproporcja w karach - mężczyźni, którzy dokonują ,,zbrodni honorowych", często wychodzą na wolność po śmiesznie krótkich wyrokach lub wcale nie trafiają za kratki. Kobiety natomiast karze się nie tylko surowiej, ale często publicznie, aby ,,przestroga" była widoczna dla innych.

Margielewski nie tylko dokumentuje, ale też oddaje głos swoim bohaterom. To sprawia, że ich historie zostają w głowie na długo po przeczytaniu ostatniej strony. To książka, którą trudno odłożyć - i jeszcze trudniej zapomnieć.

Ocena: 9/10 - bo ,,Arabscy influencerzy. Zbrodnia i sława" to jedna z najmocniejszych publikacji reportażowych ostatnich lat. Otwiera oczy na to, jak różne oblicza może mieć wolność słowa - i jak wiele wciąż mamy do zrobienia, by była ona prawem, a nie przywilejem.

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2025-09-08, Ocena: 6, Przeczytałam,

?,,Arabscy influencerzy.Zbrodnia i sława" to historie,które pokazują,że świat mediów społecznościowych mogą być bardzo niebezpiecznie z konsekwencjami trudnymi do zaakceptowania.Z nimi wiąże się nie tylko sława,ale często także śmierć na którą nikt nie jest gotowy!

?Media społecznościowe mają ogromny wpływ na myśli,słowa i czyny innych osób.Ludzie mogą wypowiadać swoje zdanie,by przyczynić się do zmian i wreszcie poczuć się wolnym w wielkim świecie.Są one szansą,ale również upadkiem,który często jest nieuchronny.

?Influencerzy z krajów arabskich i islamskich nie różnią się zbytnio od influencerzy z innych krajów.Różnią się tym,że krytyką i często niewygodną prawdą czy niosą później ze sobą tortury,więzienie a nawet śmierć. Trudno się wybronić,nawet rodzinie,bo władza jest górą.

?Autor przybliża wiele prawdziwych historii osób związanym ze światem mediów społecznościowych.Na końcu ich historii otrzymujemy dane kont w SM w których te osoby działały,choć często zostały zamknięte/usunięte/dezaktywowane i wyczyszone z nagrań i obserwujących.To pokazuje,że niewygodne osoby są usuwane z życia-bezpowrotnie.Czynią to osoby,którym się naraziły i które nie chcą pokazywać prawdy w szerokich mediach.

?To kolejna znakomita książka autora,który dopieścił powieść w wiele fascynujących,prawdziwych i łamiących serce historii znanych osób.Widać ogromną pracę w napisanie tej lektury,bo potrafiła pokazać prawdziwy świat,który w mediach jest doskonały,w rzeczywistości wręcz odwrotnie!

?,,Arabscy influencerzy.Zbrodni i sława" to piękna i nieraz bolesne historie,które kończą się brutalne.Prawda wyzwala i ją warto,a nawet trzeba poznać.

Czytajcie?

Luksus arabskich pałaców
Marcin Margielewski0
Okładka ksiązki - Luksus arabskich pałaców

Możliwość zajrzenia za pilnie strzeżone mury arabskich pałaców jest dostępna tylko dla nielicznych. W świecie, w którym miliony ludzi nie mogą zaspokoić...

Dubaj krwią zbudowany
Marcin Margielewski0
Okładka ksiązki - Dubaj krwią zbudowany

Dubaj opływa złotem i krwią tych, którzy go budują. Wstydliwy sekret, który władcy Dubaju woleliby ukryć przed światem. Porażający los ludzi, którzy...