(...) W rodzinie Doroty nie ma miejsca na nudę. Kobieta bierze pod opiekę osieroconego wnuczka, wierząc, że dla niej i męża będzie to odmładzające doświadczenie. Jednak mały chłopiec, jak wiadomo, potrzebuje dużo uwagi i ... ruchu. A tego kobieta nieuwzględnieniła w porę i już wkrótce przyjdzie jej słono zapłacić. W tym samym czasie przez życie Darii i Marysi przechodzi istne tornado, a lekkomyślne podejście do poważnych spraw doprowadzi Nadię w niemałe kłopoty. Czy dla kobiet z rodziny Salimich i Goldmanów nadejdą kiedyś spokojne czasy? Nic na to nie wskazuje..
"Arabska klątwa" to ostatnia już część Orientalnej sagi. Poznajemy w niej burzliwe losy kobiet i ich bliskich, których życie na Bliskim Wschodzie, pełnym twardych i nieustępliwych zasad mogłoby złamać niejeden charakter. To co dla nas Europejek, jest normalnością, tam nierzadko może sprowadzić karę więzienia czy ostracyzmu społecznego, ale bohaterki tej fascynującej sagi, konkretne, impulsywne, zahartowane przez różne wydarzenia, jakie były ich udziałem, nie dają sobie, mówiąc kolokwialnie, w kaszę dmuchać.
Napisana z rozmachem historia, która wciąga, zaskakuje, momentami oburza, ale i przywołuje uśmiech na twarzy, przeniosła mnie do świata przepychu, zdrad, intryg, ciągłej walki, nierzadko o własne życie. Kto zna pióro autorki, tego nie zaskoczy język powieści, konkretny, bez owijania w bawełnę, co też podkreśla charakter wykreowanych postaci. Książkę czyta się płynnie, lekko, działa na wyobraźnię. Losy bohaterów powieści stają się bliskie czytelnikowi, dzieli z nimi emocje, radości i smutki. Przez to też może poczuć się częścią opowiadanej historii. Autorka wplotła w nią również sytuację jaka ma miejsce na Bliskim Wschodzie, czyli rozpoczęty w 2023 roku konflikt wojenny na linii Hamas-Izrael, ukazując chociażby dramat bombardowań w Strefie Gazy, ale też skutki ataku Hamasu na Izrael.
Nie da się ukryć pięknego wydania książki. Okładka zachwyca a barwione brzegi sprawiają, że staje się ona jakby luksusowa.
Polecam wam "Arabską klątwę" nawet jeśli nie czytaliście poprzednich tomów, można czytać je oddzielnie.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-05-20
czarksiazek
Marysia jest przerażona zaginięciem matki. Próbuje zagłuszyć lęk, pomagając opatrywać rannych w szpitalu Muaida. Ofiar z każdym dniem przybywa. Rewolucja...
Kolejny tom ,,Arabskiej sagi", przygód szalonych i nieprzewidywalnych kobiet z rodu Salimich oraz Goldmanów. Większa część arabskiej familii przeprowadza...