Zapraszam do przeczytania świetnej, bardzo ciekawej publikacji, dotyczącej stylów architektonicznych na przestrzeni kilku wieków. W książce znajdziemy cały przekrój tworzenia się architektury, późniejszych modernizacji i zmian, począwszy od epoki kamienia łupanego do czasów współczesnych. Poznajemy zapomniane już od wielu pokoleń konstrukcje budowlane, jakie tworzyli nasi przodkowie, by móc się schronić i przetrwać.
Z ciekawością zagłębiłam się w tematyce lektury, mogąc dowiedzieć się jak powstawały dawne budowle w Egipcie, Grecji, Indiach, Rzymie, czy Japonii.
Autorka w bardzo interesujący sposób przekazuje informacje o znanych na świecie budowlach takich jak Stonehenge, piramidy, Koloseum i wielu innych.
Czytamy o rozwoju infrastruktury, pionierskich instalacjach doprowadzających wodę czy ogrzewanie, budowie amfiteatrów, świątyń, stadionów, mostów...
Książka podzielona jest na poszczególne epoki, każda z nich charakteryzuje się inną architekturą. Mamy również nawiązanie do skomplikowanej historii i powojennej odbudowy miasta. Przyglądamy się nowoczesnym, ekologicznym rozwiązaniom, zwanym zrównoważoną architekturą, która ma zneutralizować negatywny wpływ na środowisko i zdrowie ludzi.
Publikacja zawiera bogatą tematyczną wiedzę i mnóstwo ciekawostek.
Zafascynował mnie temat pierwszych egipskich piramid budowanych z kamienia, oraz tych w kształcie ostrosłupa, które można podziwiać do dnia dzisiejszego. Najpiękniej prezentują się podobno podczas wschodu i zachodu słońca, wtedy właśnie warto je zwiedzać.
Książka zdecydowanie warta uwagi, pasjonująca. Czyta się ją z przyjemnością i ogromnym zainteresowaniem.
Bardzo polecam
Wydawnictwo: Zwierciadło