Okładka książki - Atlas gwiazd

Atlas gwiazd

„Atlas gwiazd” to zachwycająca lektura nie tylko dla typowych pasjonatów Kosmosu i nocnych obserwacji nieba. I chociaż nie jest przeznaczona w zasadzie dla dzieci, to moje wnuki od razu wzięły książkę w swoje ręce i przeglądały barwne fotografie. Najbardziej spodobał im się plakat z mapą Mlecznej Dogi. Szata graficzna tej publikacji przyciąga jak magnes (nie tylko dzieci), trudno się oderwać od tej książki. Pomimo niewielkich rozmiarów zawiera w sobie tak wiele informacji i stanowi świetne i naprawdę bardzo solidne opracowanie przydatne zarówno początkującym jak i tym bardziej doświadczonym obserwatorom nieba.
Od dziecka lubiłam patrzeć w gwiazdy, mieszkam na Mazurach i moich okolicach kiedyś było wiele miejsc, z których można było gołym okiem obserwować wieczorne niebo. Chociaż teraz większość tych miejsc jest już oświetlona, więc tam nie ma teraz dobrej widoczności gwiazd, to jednak nawet na swoim podwórku mam możliwość obserwacji nieba, gdy tylko wyłączę swoje ogrodowe lampki. Lubię też od czasu do czasu wpaść do olsztyńskiego Obserwatorium Astronomicznego lub do Planetarium, gdzie z większą precyzją można obserwować gwiazdy.

"Pierwszą orientację w układzie nieba można uzyskać, odnajdując te konstelacje, które są zawsze widoczne, czyli gwiazdozbiory okołobiegunowe. Najłatwiej zacząć od dobrze znanego Wielkiego Wozu."
 W tej książce w sposób przystępny i zrozumiały są podane ciekawe i fachowe informacje o gwiazdach, gwiazdozbiorach, planetach i zjawiskach świetlnych, które dodatkowo uzupełnione zostały licznymi barwnymi fotografiami, tabelkami i wykresami. Najbardziej mnie zaciekawiły miesięczne mapy nieba, niby wiedziałam, że układ gwiazd zmienia się, lecz nie zdawałam sobie z tego sprawy jak to w praktyce wygląda. Przyznam, że moja fascynacja obserwacją nocnego nieba teraz jeszcze bardziej się rozwinęła. A że format książki pozwala na to, żeby zabrać nawet na dalszą wieczorna wędrówkę w poszukiwaniu idealnej miejscówki do obserwacji nieba, więc to kolejny plus tej publikacji.

"Gołym okiem można przy sprzyjających warunkach zobaczyć, stojąc na każdej ziemskiej półkuli, ok. 3000 gwiazd, podzielonych w sumie na 88 gwiazdozbiorów (konstelacji) o precyzyjnie ustalonych granicach."
"Ważnym instrumentem pomocniczym dla początkującego obserwatora jest lornetka. Choć obsługa lunety jest dość skomplikowana, za jej pomocą można rozpoznać wiele ciekawych obiektów na nocnym niebie."
Książkę „Atlas gwiazd” można oglądać wielokrotnie, gdyż za każdym razem coś innego może przykuć naszą uwagę. Pozwoli to również na lepsze nauczenie się rozpoznawania pojedynczych gwiazd jak i gwiazdozbiorów lub obserwacji Księżyca.
Znajdziemy tu również Mały leksykon fachowego słownictwa astronomicznego oraz Listę konstelacji.
Polecam!

Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość rozwijania swoich pasji.

Informacje dodatkowe o Atlas gwiazd:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2025-07-25
Kategoria: Edukacyjne
ISBN: 9788381519748
Tłumaczenie: Agnieszka Kłopocka
Dodał/a opinię: Myszka77

Zobacz opinie o książce Atlas gwiazd

Kup książkę Atlas gwiazd

Więcej cytatów z tej książki