Okładka książki - Atramentowe serce

Atramentowe serce

Tom 1 cyklu Atramentowy Świat
Inne wydania:

Wyobraźcie sobie, że to, co czytacie na głos, ożywa. Słowa spadają z ust jak zaklęcia i zamiast zniknąć w powietrzu, tworzą nową rzeczywistość. Piękną, przerażającą i przede wszystkim nieprzewidywalną. Bo nie wszystko, o czym czytacie, się pojawia, ale gdy już tak się stanie coś z Waszego świata znika.

Brzmi magicznie? Nieco jak bajka dla dzieci? Owszem, ale to w dużej mierze opowieść o odpowiedzialności za słowa, które mogą wpływać nie tylko na nas i naszą rzeczywistość, ale też na losy innych ludzi. W słowach tkwi potężna siła. Potrafią koić i ranić, chronić i straszyć, zbliżać i budować bariery. Mogą być wykorzystane w dobrej lub złej wierze - by budzić strach, manipulować, zdobywać bogactwo i władzę. Mogą w końcu wszystko zburzyć, ale i naprawić.

Nie dziwię się, że ,,Atramentowe serce" Cornelii Funke chętnie czytają dzieci i dorośli. Bo w tym cudownym zetknięciu się światów, w którym granica między rzeczywistością a fikcją zupełnie się zaciera, każdy znajdzie coś, co poruszy jego serce. Nieskończoną miłość do książek Meggie i jej ojca Mo. Tęsknotę Smolipalucha za swoim miejscem na świecie nawet jeśli jest ono fikcyjne i nieprzyjazne. Cierpienie cudownie złośliwej ciotki Elinor z powodu utraty książek, która może ranić tak samo jak strata bliskich.

Mamy bohaterów jednoznacznie dobrych i złych, ale również takich, których czyny nie zawsze pochwalimy choć rozumiemy ich motywacje. Mamy też naszpikowaną niebezpieczeństwami podróż, w której nagłe zwroty akcji mogą przyprawić o zawrót głowy. To historia piękna, momentami mroczna, czasem zabawna, ale niepozbawiona głębi i magii.

Ale przede wszystkim to opowieść o sile literatury. O miłości do książek i kryjącej się w nich potędze i niebezpieczeństwie. Przypomnienie, że to, co wypowiadamy, może zmienić świat.

I że wciąż warto czytać. Bo gdzieś między słowami czeka magia.

Czytajcie zatem ,,Atramentowe serce", bo już 13 sierpnia pojawi się drugi tom - ,,Atramentowa krew".

Informacje dodatkowe o Atramentowe serce:

Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Tytuł oryginału: Tintenherz
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Zobacz opinie o książce Atramentowe serce

Kup książkę Atramentowe serce

Smoczy jeździec
Cornelia Funke0
Okładka ksiązki - Smoczy jeździec

Lunga, odważnego młodego smoka, jego oddaną przyjaciółkę, Siarczynkę i samotnego chłopca o imieniu Ben złączyło przeznaczenie. Wyruszają wspólnie...

Atramentowa krew
Cornelia Funke0
Okładka ksiązki - Atramentowa krew

Od czasu wydarzeń opisanych w "Atramentowym sercu" minął już rok. Postacie, które wyszły ze stronic tej książki, na zawsze odmieniły życie Meggie...

Opad
Opad