Okładka książki - Auris

Auris

Tom 1 cyklu Jula i Hegel

Udało mi się w końcu skończyć "Auris" Sebastiana Fitzka i Vincenta Kliescha. Jest to powieść napisana w duecie, jednak już na początku książki jest wyjaśnienie, że głównym autorem powieści jest Kliesch. Zaczęła się dość intrygujaco.
Znany fonetyk sądowy Matthias Hegl jest wezwany na miejsce akcji policyjnej gdzie ktoś włamał się do jednego z domów i przetrzymuje dwójkę dzieci. Nasz bohater po krótkiej rozmowie telefonicznej ze sprawcą był w stanie ustalić kim on jest. Mało tego, po kilku minutach dzieci stają się wolne, bo po brzmieniu głosu przestępcy Hegl wie również jak go podejść i rozbroić. Zaraz potem nasz bohater oddaje się w ręce policji twierdząc że jest mordercą. Równolegle w książce płynie inna historia, Juli Ansorge, która wybrała się z bratem w podróż gdzie zostaje zgwałcona a tamtejsza policja nie dość że utrzymuje, że sprawcą jest jej brat, to jeszcze popełnia on samobójstwo w celi po przyznaniu się. Klika lat później Jula zajmuje się sprawą Hegla i dochodzi do wniosku że został on wrobiony. Czy Jula dojdzie do prawdy? Kto jest mordercą?
Jestem rozczarowana tą książką. Początek był naprawdę intrygujący, bo pomysł na kryminał oparty na fonetyce jest czymś dla mnie stosunkowo nowym. Jednak historia była dla mnie mocno naciągana. Owszem podobały mi się niezwykłe umiejętności Hegla, ale w tej książce było tyle intryg, że ciężko było mi się w nich połapać. Co chwilę ukazywały się nowe fakty, które zmieniały kompletnie rozwiązanie zagadki. W końcu sama do końca nie wiem co się w tej książce wydarzyło. Myślę, że miało to na celu zszokować czytelnika, ale mnie to skutecznie skołowało. Nie wiem jeszcze czy sięgnę po kolejne części serii, ale jestem ciekawa książek samego Sebastiana Fitzka.

Informacje dodatkowe o Auris:

Kup książkę Auris

Auris 2. Częstotliwość śmierci
Vincent Kliesch, Sebastian Fitzek 0
Okładka ksiązki - Auris 2. Częstotliwość śmierci

Niespotykany duet śledczy: młoda podcasterka, Jula Ansorge, która specjalizuje się w rehabilitacji niesłusznie skazanych za zbrodnie, i oskarżony o morderstwo...