"Autoboyography" opowiada o dwójce chłopaków z kompletnie innych światów. Tanner, który przeprowadzając się z Kaliforni do małego miasteczka musi wrócić z powrotem do szafy. Oraz Sebastian - konserwatywny mormon całe życie znajdujący się w szafie.
"Autoboyography" to słodko-gorzka książka opowiadającą o pierwszych miłościach, religii oraz byciem nastolatkiem lgbt.
Zaczynając czytać spodziewałam się bardzo lekkiej i uroczej historii, która szczerze mówiąc nie zapadnie mi na długo w pamięci. Ale nie mogłam się bardziej mylić. Nie dość, że jest bardzo sprawnie poprowadzona, a jej bohaterowie są wielowymiarowi to jeszcze zaznajamia nas z dużą ilością ciężkich tematów.
Najbardziej orginalnym wątkiem był temat religii - przedstawiony w zupełnie inny sposób niż w książkach, które do tej pory czytałam. Z jednej strony był Tanner, nie zaznajomiony z zasadami mormonizmu, pewnie jak większość z nas kojarzący ją z dużym konserwatyzmem i wieloma negatywnymi aspektami. Z drugiej strony zaś poznajemy Sebastiana i razem z głównym bohaterem odkrywamy kawałek po kawałku zasady i warunki tego społeczeństwa.
Poznajemy nie tylko te minusy które już znamy ale także wiele pozytywnych rzeczy, które zmieniają nasze jak i Tannera nastawienie do tej religii. Jednocześnie nie zapominając o wielu negatywnych rzeczach takich jak ostentacyzm czy wykluczenie ze społeczności za samo bycie innym.
Jednak znajduje w niej się też kilka lżejszych tematów. Jest ona zabawna, wypełniona żartami oraz momentami bardzo urocza. Relacja między głównymi bohaterami, przelotne spojrzenia, nieśmiałe kontakty oraz ujmujące rozmowy sprawiają, że pomimo tematyki czyta się ją bardzo przyjemnie i lekko.
Dlatego też polecam tę książkę wam wszystkim. Nie dość, że jest ona świetną reprezentacja lgbt, jest ciekawa, śmieszna i oryginalna to także w realny sposób opisuje problemy z akceptacją, a dla tego wątku warto ją przeczytać!
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-07-26
Tytuł oryginału: Autoboyography
zaczytani
Kujonka-seksbomba, niepoprawny podrywacz oraz kurs chemii nie dla grzecznych studentek Po kazaniu nadopiekuńczego brata na temat zaniedbywania życia...
Kiedy trzy przyjaciółki poznają w Las Vegas trzech superatrakcyjnych mężczyzn, wszystko może się zdarzyć... Autorka bestsellerowej serii Piękny...