Ta przepięknie wydana książka niesie za sobą intensywną przygodę.
Fantastyka z motywem drogi przeplatana jest miłością i cielesną bliskością.
Sięgając po nią wiedziałam, że piszę się na pikantną lekturę stąd też sceny miłosne mnie nie odstręczały (tak wiem , niektórzy w fantastyce ich całkowicie unikają, ja nie - pod warunkiem, że wiem, iż nastapią podczas czytania) chociaż miałam przez chwilę myślenie, jak ONA tak może?!
A później się dowiedziałam po co na co i dlaczego więc zrozumiałam naszą bohaterkę.
Cóż to takiego? To musicie odkryć sami, dzieje się tu sporo.
Aythya ma moc jednego z żywiołów ale też musi uciekać przed swoim dawnym życiem.
Kruk pochłania coraz więcej królestw, niosąc śmi3rć i zniszczenie, czy znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie go powstrzymać?
Świetnie się bawiłam przy tej lekturze, wciągnęła mnie przygoda, jaka spotkała Aythyę oraz jej kompanów i z ciekawością poznawałam nowe postacie.
Mam nawet swoich faworytów do miana ulubionych bohaterów i mimo, że każdego z nich da się lubić to jednak od samego początku moje serce należy do Grzywacza.
Skłamałabym też, że nie miało żadnego wpływu na moją decyzję to, że autorka do książki dołączyła sugestywne zakładki przedstawiające kilku z mężczyzn, jakich możemy spotkać w lekturze.
Ale Grzywacz to nie tylko piękna buźka, to kawał dobrego mężczyzny, który jest nie tylko mądry, przystojny i lojalny.
Całość czyta się szybko i przyjemnie, z zaciekawieniem poznawałam zarówno bohaterów jak i magię żywiołów.
Prawdziwa gratka nastąpiła od momentu poznania padyszacha, który był tajemniczy, skryty, sprytny, przebiegły i w ogóle... Ach!
Niesamowity człowiek, który okazało się, że trzymał jeszcze jedną tajemnicę, jaką mieliśmy okazję poznać pod koniec lektury.
Było to dla mnie niemałe zaskoczenie więc brawo dla autorki, że potrafiła zrobić coś, co zaskoczy starego wyjadacza.
Przygoda, jaką tu znajdziemy toczy się swoim tempem, raz delikatnie zwalnia a raz jest dynamiczna ale cały czas trzyma napięcie i utrzymuje nasze zainteresowanie książką.
Przyznam, że książka wywołuje we mnie różne emocje i myśli i z pewnością jest z takich, o których się nie zapomina.
Wydawnictwo: Paola Gampo
Data wydania: 2024-10-24