Okładka książki - Aythya

Aythya

Tom 1 cyklu Aythya

W literackim świecie fantasy, gdzie półki uginają się od wtórnych schematów, rzadko trafia się na pozycję, która budzi tak skrajne emocje - od czystego zachwytu nad estetyką, po gorące dyskusje nad konstrukcją fabularną. "Aythya" to debiut, obok którego nie da się przejść obojętnie, i to nie tylko ze względu na obłędne wydanie z botanicznie barwionymi brzegami, które obiecuje magię, zanim jeszcze otworzymy pierwszą stronę.

Opowieść o rudowłosej wojowniczce uciekającej przed cieniem swojego ojca, tyrana zwanego Krukiem, to klasyczna z pozoru droga bohaterki, która jednak szybko skręca w rejony nieoczywiste i bardzo zmysłowe. Autorka rzuca nas na głęboką wodę - dosłownie i w przenośni - prowadząc Aythyę przez lasy, wyspy i niebezpieczne sojusze. To, co od razu rzuca się w oczy, to niesamowita dynamika. Tutaj nie ma miejsca na nużące opisy przyrody; akcja pędzi, rozdziały są krótkie, a język na tyle przystępny, że książkę wręcz się pochłania.

Mocne strony tej powieści tkwią przede wszystkim w samej Aythyi. To bohaterka, którą polubiłam za jej dwoistość - z jednej strony to wyszkolona łuczniczka, twarda i niebezpieczna, z drugiej osoba niezwykle empatyczna, której siła paradoksalnie płynie z troski o słabszych (co świetnie pokazuje scena z ratowaniem chłopca na początku drogi). Bardzo ciekawie wypada też sam system magiczny oparty na żywiołach. Choć motyw władania powietrzem czy wodą jest nam znany, tutaj sposób pozyskiwania mocy jest intrygujący i nierozerwalnie związany z intymnością oraz wymianą energii między bohaterami. Motyw found family w obozie rozbójników również dodaje całości ciepła, tworząc kontrast dla mroku, jaki niesie ze sobą postać Kruka.

Muszę jednak wspomnieć o elementach, które mogą wywołać u czytelnika pewien niedosyt lub konsternację. Struktura książki jest nieco rwana - każda część to niemal osobna przygoda w innym miejscu, co sprawia, że relacje z postaciami poznanymi na początku (do których zdążyliśmy się przywiązać) nagle schodzą na boczny tor. Niektórzy mogą też poczuć zawrót głowy od tempa rozwoju uczuć. To zdecydowanie literatura 18+ i choć sceny erotyczne są napisane ze smakiem, zmysłowo i bez wulgarności, to ich częstotliwość i rola w "zdobywaniu mocy" sprawiają, że wątek romantyczny dominuje nad politycznym tłem świata. Szkoda, że krainy, o które toczy się walka, nie otrzymały własnych nazw czy głębszego rysu historycznego - światotwórstwo potraktowano tu dość oszczędnie, skupiając się na emocjonalnym tu i teraz.

Moja subiektywna opinia balansuje między uznaniem dla odwagi autorki a lekkim rozżaleniem. Z jednej strony, zakończenie i losy niektórych bohaterów (szczególnie Kazuara, który skradł moje serce swoim spokojem i mądrością) zostawiły mnie z poczuciem niesprawiedliwości i smutku. Z drugiej - doceniam, że autorka nie bała się trudnych decyzji, które wyrywają czytelnika ze strefy komfortu. Imiona męskich bohaterów, nawiązujące do świata ptaków (Słowik, Albatros, Kazuar), nadają całości baśniowego, niemal onirycznego klimatu, który albo się pokocha, albo uzna za zbyt specyficzny.

Podsumowując, to odważne, emocjonalne romantasy, które czyta się błyskawicznie. Idealna propozycja dla tych, którzy szukają w fantastyce ognia, silnych kobiet i skomplikowanych relacji, a są w stanie przymknąć oko na pewne uproszczenia w budowie świata. To historia o odnajdywaniu siebie, w której magia żywiołów jest tak samo silna, jak magia dotyku.

Informacje dodatkowe o Aythya :

Wydawnictwo: Paola Gampo