Okładka książki - Bądź ze mną szczęśliwa

Bądź ze mną szczęśliwa

Bądź ze mną szczęśliwa to książka, która mnie pozytywnie zaskoczyła.

Anna przeżywa śmierć swojego brata, za którą się obwinia. Jej trauma wpływa destrukcyjnie na życie, boi się dotyku, boi się chodzić po ciemku, śnią jej się koszmary, jest wycieńczona demonami z którymi musi się mierzyć. Dzięki namową przyjaciół, robi malutkie kroczki do przodu, taki kroczkiem staje się wejście na salę boksu gdzie uczył jej brat. To miejsce staje się jej bezpieczną przystanią ale też miejscem destrukcji, gdzie przez wysiłek fizyczny chce pozbyć się myśli i problemów. Do jej trudnego życia "wpada" przyjaciel z dzieciństwa z którym nie widziała się sześć lat. Igor widzi zmianę swojej przyjaciółki ale czy będzie wstanie jej pomóc? Czy dawny przyjaciel wywoła porządek i spokój w życiu Anny czy jednak roztrzaska ją na drobny mak?

Bądź ze mną szczęśliwa miała być miły przerywnikiem i oczyszczaczem umysłu, a wytoczyła wielkie działa i roztrzaskała mnie.
Pierwsze genialne posunięcie autorki to pamiętnik Anny. Pisze do zmarłego brata, to jedyna dla niej forma komunikacji z nim. Karty zapisane są jej myślami, problemami, emocjami. Dzięki pamiętnikowi możemy bardziej poznać Annę, odczuć z czym się musi mierzyć, jakie emocje i blokady ja zalewają.
Drugie genialne posunięcie to wykreowanie nastolatkę, która mierzy się z tak wielkim ciężarem iż nie jedną dorosła osobę doprowadzi do łez. Jej poczucie straty, obwinianie się za śmierć brata, smutek, gniew, walka z traumą, próba pokonania swoich lęków. Ta książką jest tak naładowana emocjami iż trudno się od niej oderwać. Te emocje są tak ciężkie, mocne, mroczne, że trudno się z nich otrząsnąć.

Książka z genialną historią, wspaniałą wykreowana postacią oraz wielkimi emocjami. Polecam.

Informacje dodatkowe o Bądź ze mną szczęśliwa:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2020-06-17

Tagi: bóg Beletrystyka - problematyka śmierci żałoby straty

Zobacz opinie o książce Bądź ze mną szczęśliwa

Kup książkę Bądź ze mną szczęśliwa

Odkąd cię poznałam
Iwona Sobolewska0
Okładka ksiązki - Odkąd cię poznałam

Blanka jest trochę inna niż większość dziewczyn. Bolesna przeszłość sprawiła, że wybudowała wokół siebie mur. Nikogo nie dopuszcza zbyt blisko...

Jeszcze się spotkamy
Iwona Sobolewska0
Okładka ksiązki - Jeszcze się spotkamy

Główna bohaterka, Hania, od lat utrzymuje kontakt listowny ze swoim przyjacielem, Gabrielem. Wspólnie rozwiązują nurtujące ich problemy, dzielą się zmartwieniami...