Okładka książki - Baśka Murmańska. Niezwykła niedźwiedzica Wojska Polskiego

Baśka Murmańska. Niezwykła niedźwiedzica Wojska Polskiego

Wiecie co? To pierwsza książka chyba nawet w moim życiu, która została napisana z niebywałą czułością. Poczułam się znowu jak dziecko, które ktoś wziął na kolana i przytulając rozpoczął wspaniałą opowieść o niedźwiedzicy, która z czasem stała się prawie żołnierzem:-) Nie wiem czemu, ale ja nie kojarzę tych wydarzeń. To z tej książki dowiedziałam się, że wieś Romanow nad Murmanem czwartego października 1916 roku dostała tą właśnie nazwę. To było ostatnie miasto założone w Imperium Rosyjskim. Później kolejny raz zmieniono ją na Murmańsk. Autor dosyć dokładnie określił co się wydarzyło w późniejszych czasach. Widać, że ludzie kierowali się rozwagą i zawsze brali pod uwagę korzyści całego kraju, a nie tylko samego siebie. Wybierali zawsze bezpieczne opcje.
W książce możemy zobaczyć naprawdę wiele zdjęć pokazujących paradę wojsk alianckich w Murmańsku, port cały pokryty śniegiem z 1918 roku, Sztab Samoistnego Oddziału Murmańskiego, sklep archangielski i kupno futer, Sobór Archanioła pw. Świętej Trójcy, wzniesiony w 1709 i zburzony w 1929 roku, a także prowizoryczną kolejkę wąskotorową z 1918 roku, która jako tramwaj działała do 1934 roku. Mamy tutaj nawet kilka zdjęć samej niedźwiedzicy imieniem Baśka. Takim ciekawym widowiskiem było zdjęcie Baśki z marszałkiem Piłsudzkim. Mamy nawet zdjęcie Eugeniusza Małaczewskiego, który ubarwił opowieść o niedźwiedzicy swoim poetyckim stylem. Grono osób nie potrafiło uwierzyć w to, że zwierzę dzikie dało się niemal uczłowieczyć. Niestety znaleźli się tacy, którzy wykorzystali jej łatwowierność. To smutny kawałek historii, który pokazuje, że największym wrogiem nie jest zwierzę, a jedynie sam człowiek. Treść oryginału opowieści mamy tutaj wyróżnioną innym drukiem. Żeby upamiętnić jej losy, wypchana Baśka została ułożona w Muzeum Wojska Polskiego, która miała pilnować sztandarów polskich formacji wschodnich. Jest tutaj jej zdjęcie z 1934 roku.
Jeśli mam być szczera, to jest to przejmująca opowieść, która nie miałaby takiej wagi, gdyby nie ogrom zdjęć z niedźwiedzicą od samego początku jak do nich dołączyła, po sam koniec i dalej, jako martwy okaz. Jestem pewna, że poruszy każdego:-)

Informacje dodatkowe o Baśka Murmańska. Niezwykła niedźwiedzica Wojska Polskiego:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-07-15
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Ewelina Przespolewska

Tagi: Historia

Zobacz opinie o książce Baśka Murmańska. Niezwykła niedźwiedzica Wojska Polskiego

Kup książkę Baśka Murmańska. Niezwykła niedźwiedzica Wojska Polskiego

Memento Mori. Prawdziwe śmierci przypadki
Tomasz Specyał0
Okładka ksiązki - Memento Mori. Prawdziwe śmierci przypadki

Śmierć jest jak miłość i niejedno ma imię. Mąż morduje swoją żonę za to, że była mu wierną! Samobójstwo szympansa w ogrodzie zoologicznym! Umarł ze...

Czarownica i czarnoksiężnik. Bajki, legendy, podania ludowe
Tomasz Specyał0
Okładka ksiązki - Czarownica i czarnoksiężnik. Bajki, legendy, podania ludowe

Bogaty i pasjonujący zbiór bajek, legend i podań ludowych, w których bohaterami są czarownice i czarnoksiężnicy.   W wierzeniach ludowych te dwie postacie...