,,Trafił do Bellevue - to zwrot niemal tak stary jak sam Nowy Jork".
Autor, David Oshinsky, laureat nagrody Pulitzera, przedstawia nam niesamowitą historię szpitala Bellevue, od jego początków, kiedy służył jako przytułek, do czasów współczesnych, w których uchodzi za światowej klasy placówkę medyczną. Trafiamy w tej historii do miejsca, które przeszło niezwykłą transformację. Bellevue w swoich początkach widzimy jako skupisko ludzi z najróżniejszymi chorobami, kojarzone z brudem i chaosem. Szpital w swoich progach witał psychopatów, zmasakrowane ofiary przestępstw, ludzi zakażonych egzotycznymi chorobami czy żołnierzy wojny secesyjnej. Każdy, kto pomocy potrzebował, otrzymywał ją. Bellevue to sama w sobie historia Ameryki. To historia wojen secesyjnych, światowych, zamachu z 11 września, historia zmian społecznych w Ameryce jakie nastąpiły w przeciągu niemal trzystu lat, ale również historia postępu medycyny. Szpitala nie ominęła chyba żadna choroba, żadne epidemie: tyfusu, cholery, czy żółtej febry. Współcześnie Bellevue to światowej klasy centrum medyczne, któremu przyświeca idea taka jak na początku: każdy otrzyma tu pomoc.
Z jaką lekkością i przyjemnością zaczytywałam się w tej historii. Dawka wiedzy, jaką autor nam serwuje wylewa się z każdej strony, a wzbogacenie jej anegdotami sprawia, że jest przystępna w odbiorze. Jednocześnie fascynuje i wciąga tak, że trudno jej się oprzeć i odłożyć ją na półkę. Dodatkowo znajdziemy w niej zdjęcia postaci związanych z Bellevue, a obrzerna bibliografia na końcu świadczy o tym, że David zawarł w niej rzetelne informacje i bardzo solidnie przygotował się do jej napisania. Dla mnie czas spędzony z tą lekturą był czystą przyjemnością.
Myślę, że nie tylko fan literatury popularnonaukowej czy medycyny odnajdzie się w tej pozycji. To pozycja dla każdego, kto lubi poszerzyć od czasu do czasu swoją wiedzę naukową, a przy tym poznać historię Nowego Jorku, czy Ameryki.
Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2022-03-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Bellevue: Three Centuries of Medicine and Mayhem at America's Most Storied Hospital
Olga Majerska