Trzy stulecia medycyny i chaosu w najbardziej znanym szpitalu Nowego Jorku.
Bellevue to szpital w Nowym Jorku i najstarszy szpital publiczny w Stanach Zjednoczonych.
Bellevue wywodzi swoje początki z pierwszego stałego przytułku w mieście , dwupiętrowego ceglanego budynku ukończonego w 1736r.
W 1798 r. miasto nabyło farmę Belle Vue, posiadłość w pobliżu East River, która służyła do kwarantanny chorych podczas serii epidemii żółtej febry . Szpital został formalnie nazwany Szpitalem Bellevue w 1824 roku.
Bellevue było powszechnie kojarzone z leczeniem chorych psychicznie pacjentów dlatego stało się lokalnym określeniem szpitala psychiatrycznego . To już dawno przeszłość, ponieważ szpital rozwinął się przez lata w kompleksowy ośrodek medyczny, obejmujący ambulatoryjną , specjalistyczną i wykwalifikowaną opiekę pielęgniarską, a także usługi ratunkowe i szpitalne . Szpital obejmuje 25-piętrowy ośrodek opieki nad pacjentami i zatrudnia 1200 lekarzy oraz około 5500 pracowników wewnętrznych.
Bellevue jest szpitalem zapewniającym opiekę zdrowotną osobom bez względu na ich status ubezpieczenia lub zdolność do zapłaty.
Dlaczego sięgnęłam po tą książkę?
Przede wszystkim dlatego, że już dawno interesował mnie szpital z tak bogatą historią. Byłam ciekawa, gdzie tkwi jego niebywały fenomen.
Początkowo niepozorny budynek przerodził się w miejsce nauczania, leczenia i pomocy.
To tu powstała pierwsza przychodnia dla dzieci, pierwsza szkoła pielęgniarska, początki pogotowia ratunkowego.
Świetnie napisana historia jak zmieniał się system leczenia, jak zmieniała się świadomość społeczeństwa, rozwój medycyny.
Bardzo podobal mi się rozdział o fotografii, dzięki, której mamy zachowany obraz ówczesnych problemów zdrowotnych związanych z różnymi chorobami czy np jak leczono problemy z kręgosłupem.
Szczególnie zaciekawiła mnie postać lekarki Lauretty Bender, zwaną też bliźniaczką doktora Mengele, która stosowała terapię elektrowstrząsów u dzieci.
Ten szpital przeszedł wszystkie etapy rozwoju. Od całkowitej ciemnoty do nowoczesnych metod leczenia.
Jest to książka popularnonaukowa z dużą ilością ciekawostek, nieznanych faktów, wydarzeń.
Posiada kilka ilustracji, które są miłym dodatkiem.
Myślę, że może być śmiało używana jako pomoc naukowa.
Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2022-03-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Bellevue: Three Centuries of Medicine and Mayhem at America's Most Storied Hospital
Lukasz Turków