Ta książka długo czekała na swoją kolej w moim otulaczu. Nie byłam do niej przekonana ale jak już zaczęłam czytać nie mogłam skończyć.
Jeśli ktoś tak jak ja czytał wcześniej serię Setna królowa, pewnie odnajdzie między tymi książkami podobieństwa, bo jest ich sporo ale wg mnie ta książka jest zdecydowanie lepsza. W tamtej czegoś mi brakowało .
Mamy tu wątek osób obdarzonych mocami poszczególnych żywiołów. Poznajemy dwa królestwa, jedno szanujące te żywioły, kolejne które nimi gardzi i stara się je zwalczyć. Oba zawierają sojusz poprzez małżeństwo Shalii i Calixa.
Shalia krótko po ślubie odkrywa , że posiada moc żywiołu ziemi, stara się to ukryć za wszelką cenę, bowiem jej mąż nienawidzi wszystkiego co z żywiołami związane. Stara się ona pokochać męża mimo tego, że z biegiem czasu odkrywa w nim coraz więcej potworności.
Jednocześnie coraz bliższe relacje łączą ją z bratem jej męża - Galenem .
W Krainie Kości , u boku Shelii trwa i opiekuje się nią jej brat. Niewiele później , za namową Galena dołącza do niego straż specjalnie przez niego wybrana. W okolicy Królestwa jest także kolejny brat Shelii, który zawzięcie , jak wielu innych walczy przeciwko jej mężowi. Shelia nie wie kogo poprzeć, czuje się zobowiązana wspierać męża ale nie chce się też odwrócić od brata, walczącego o wolność osób obdarzonych mocą żywiołów, osób takich jak ona. Jednocześnie stara się nauczyć panowania nad swoją mocą jednak, wszystko wskazuje, że ta kontrola nie jest zbyt łatwa gdy Galen jest obok...
Jak się potoczą losy Shelii i pozostałych bohaterów?
Warto się przekonać. Książka jest naprawdę wciągająca i nie można się przy niej nudzić. Ciekawi mnie kiedy pojawi się kolejny tom , po który sięgnę z przyjemnością.
Wydawnictwo: Uroboros
Data wydania: 2020-09-30
Tytuł oryginału: Reign the Earth
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Emilia Skowrońska
Marta BONIECKA
Była Ziemia, czas na Powietrze... Drugi tom zachwycającej tetralogii o Żywiołach, magii i walce o wolność! Aspasia, wykradziona jako dziecko od rodziców...