Okładka książki - Bestia

Bestia

#współpracareklamowa z Wydawnictwo Novae Res

📚„Bestia” Mariusz Matan
Data premiery: 02.04.2026

Nie każdy debiut zachwyca od razu. Czasami dopiero kolejne książki pokazują pełnię możliwości autora. Dlatego dawanie drugich szans to najlepsze, co możemy zrobić jako czytelnicy.

Niektóre kontynuacje naprawdę potrafią zaskoczyć. Rozwijają się w najmniej oczekiwanym momencie i pokazują zupełnie nowe oblicze autora. Właśnie tak było u mnie z kontynuacją „Zasłużyłeś” Mariusza Matana. ,,Bestia" okazała się mocnym, mięsistym kryminałem z arcyciekawie wykreowaną postacią mordercy.

W tej części wracamy do Białegostoku - miasta, które tylko pozornie może odetchnąć po złapaniu groźnego seryjnego mordercy. Szybko dochodzi do kolejnych morderstw o niemal identycznym modus operandi. Czyżby policja złapała nie tego, kogo trzeba? A może Marcel ma wspólników lub naśladowców? Wątpliwości narastają, podobnie jak niebezpieczeństwo. Jak się okazuje, to nie koniec gry, a na szali jest też życie bliskich policjantów zaangażowanych w śledztwo. Zegar tyka!

Jeżeli w pierwszym tomie mieliśmy za mało kryminału, a zbyt wiele obyczajówki, to tutaj diametralnie się to zmieniło. Wątki kryminalne są soczyste, brutalne, pełne emocji i zwrotów akcji. I choć my, czytelnicy, już praktycznie od samego początku znamy tożsamość mordercy, to cała policyjna machina mająca na celu jej rozszyfrowanie staje się bardzo intrygującym przedsięwzięciem. Jak się okazuje, Bestia jest nie tylko mroczna, śmiertelnie groźna, ale i wyjątkowo nieprzewidywalna. Najwyższy czas, by to policjanci byli krok przed mordercą.

W tej części możemy bliżej przyjrzeć się doświadczonemu policjantowi, który sam w życiu nie ma lekko. Siwy pokazuje twarz zmęczonego, sfrustrowanego mężczyzny żyjącego pomiędzy pracą a dziećmi, który nadal cierpi po śmierci żony, oddalając od siebie szansę na szczęście. Jego postać nabiera zatem bardziej rzeczywistych kształtów, przez co łatwiej zapałać do niego sympatią.

Akcja od początku do końca jest bardzo dynamiczna i nieobliczalna, pełna niebezpieczeństw, niedomówień i manipulacji. Wszystko jest jednak bardzo spójne i niezwykle ekscytujące. Nie brak tutaj dosadnych i dość wulgarnych scen seksualnych, które idealnie oddają charakter pewnej osoby, podkreślając jej niepohamowane żądze, dzikość i mroczność.

„Bestia” jest świetnym kryminałem z akcją, emocjami i frapującymi postaciami, szczególnie z dobrze rozwiniętym profilem psychologicznym mordercy, z którym nuda Wam nie grozi. Ta historia jest mocna, brutalna i intensywna, więc nie sposób się od niej oderwać. Jak tak ma wyglądać dalszy rozwój literacki Mariusza Matana, to ja jestem pod dużym wrażeniem i bardzo chętnie będę śledzić Jego dalsze poczynania.

Moja ocena: 9/10.

Kup książkę Bestia

Zasłużyłeś
Mariusz Matan0
Okładka ksiązki - Zasłużyłeś

Marcel Kownacki, doktor habilitowany nauk chemicznych, ma jasno sprecyzowane plany zawodowe. Jego marzeniem jest stworzenie nowoczesnego leku z grupy antydepresantów...