Książka "Better than you" jest debiutancką powieścią autorki, a jak już wiecie bardzo lubię poznawać nowych pisarzy, dlatego też nie mogłam przejść obojętnie obok tego tytułu. Do sięgnięcia po książkę zachęcił mnie interesujący tytuł i okładka, która bezapelacyjnie przyciągająca uwagę, na dodatek powieść ma piękne barwione brzegi! Jest to książka z gatunku literatury młodzieżowej w klimacie dark akademia. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się naprawdę szybko. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona i dobrze poprowadzona. Akcja powieści jest dość dynamiczna, co sprawia, że nie ma tutaj nawet chwili na nudę, cały czas coś się dzieje, dostarczając Czytelnikowi wielu emocji i wrażeń. Historia została przedstawiona z perspektywy kilkorga postaci, co pozwoliło mi lepiej ich poznać, dowiedzieć się co czują, myślą, z czym się zmagają, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Myślę, że w tym przypadku był to świetny zabieg, ponieważ tym sposobem każda z postaci odegrała tutaj istotną rolę. Muszę przyznać, że jednych bohaterów polubiłam od razu, inni swoim zachowaniem działali mi na nerwy, ale zrzucam to na karb wieku wykreowanych przez autorkę postaci. W życiu bohaterów nie brakuje intryg, kłamstw, sekretów, manipulacji oraz pierwszych przyjaźni czy miłości, a to wszystko w murach elitarnej szkoły dla bogatych nastolatków. Muszę przyznać, że z zainteresowaniem i zaangażowanie śledziłam losy bohaterów i nie mogę się już doczekać ciągu dalszego! Naprawdę miło spędziłam czas z tą książką. Polecam!
Data wydania: 2024-03-08
Kategoria: Dla młodzieży