Okładka książki - Bez serca

Bez serca

Prequel Alicji w Krainie Czarów? To może być ciekawe!
Czy masz ochotę poznać postrach Krainy Czarów, Królową Kier z młodości? Zwykłą dziewczynę, która tylko szukała miłości?

Uwielbiam czytać książki nawiązujące do znanych baśni i bajek. Zawsze bardzo chętnie po nie sięgam, bo oferują nowe spojrzenie na dobrze znane historie. I bardzo często są niesamowicie ciekawe. Po raz pierwszy spotkałam się z książką nawołującą do Alicji w Krainie Czarów, więc nie mogłam przejść obojętnie obok tej pozycji, tym bardziej że bardzo lubię Alicję, a historia Królowej Kier intrygowała mnie od zawsze. Bo przecież nie można być tak okrutnym od urodzenia.

Jak się okazało słynna Królowa Kier była zwyczajną dziewczyną, która miała plany na przyszłość, marzenia które chciała spełnić, przyjaciół. Jednak żyła w kraju, gdzie rządziła magia, okrutność i potwory, a ludzie w większości byli dla siebie nieuprzejmi, zawistni. A ona chciała tylko spełnić swoje życiowe plany, otworzyć piekarnię i żyć z miłością swego życia. Miało być pięknie, ale nie było, a wszystko za sprawą okrutnej matki, złej kobiety, która nie liczyła się z uczuciami córki, liczyły się dla niej jej własne wizje.
Bunt córki, która postanowiła wziąć życie w swoje ręce, uparta matka i Kraina Czarów doprowadziły życie Cath do nieszczęścia.

Akcja powieści utrzymana jest w niezbyt pędzącym, aczkolwiek odpowiednim i umiarkowanym tempie, jest wisienką na torcie, która zwieńcza całość. Dzięki niej książka staje się niesamowicie przyjemna w odbiorze, czyta się ją niezwykle lekko.
Styl autorki spodobał mi się bardzo, a książkę czytałam bez większego wysiłku, z entuzjazmem. Nie męczyło mnie pióro Meyer.
Ogromnym plusem są również dialogi, które nadawały wszystkiemu zabawnej nutki. I to właśnie lubię w powieściach, gdy opisy i dialogi umieszczone są w odpowiednich i równych ilościach. Wówczas takie historie czyta mi się o wiele przyjemniej.

Historia jest piękną opowieścią o nieszczęśliwej miłości, przyjaźni, okrutnych ludziach, rodzicach narzucających własną wolę, losie który jest nieprzewidywalny i w każdej chwili może obrócić życie człowieka do góry nogami. To przyjemna w odbiorze powieść dla młodzieży, a także tych, którzy lubią sięgnąć po książki nawiązujące do znanych baśni i bajek.
Autorka w bardzo ciekawy sposób przedstawiła świat widziany oczami młodej, przepełnionej marzeniami dziewczyny. Cała fabuła jest genialna, wciąga czytelnika i nie chce wypuścić. Napisana jest z rozmachem i niesamowitym pomysłem.
Wykreowany świat zapiera dech w piersi, jest przepiękny. Wszystko zostało dokładnie opisane i wyobraźnia mogła pracować na najwyższych obrotach, obrazując ten nowy świat.
Bohaterowie mają tak mocno zróżnicowane charaktery i odbiegają od idealności, dzięki czemu całość nabiera realności. Każdy z nich wnosi do powieści dodatkowej świeżości i intryguje swoją osobą,
Polecam wam tę książkę, bo spędza się z nią miło czas i zdecydowanie jest warta uwagi. Gwarantuję wam, że będziecie dobrze bawić się i pochłoniecie ją wyjątkowo szybko.

Informacje dodatkowe o Bez serca:

Wydawnictwo: Papierowy Księżyc
Data wydania: 2017-06-28
Kategoria: Dla młodzieży
ISBN: 978-83-65568-45-8
Tytuł oryginału: Heartless
Tłumaczenie: Barbara Kardel-Piątkowska
Dodał/a opinię: natalia6202

Zobacz opinie o książce Bez serca

Kup książkę Bez serca

- Mam nadzieję, że nie przyszłaś tu po ślubne błogosławieństwo.

- Nie potrzebuję niczyjego błogosławieństwa, a już na pewno nie twojego.

- Tak, cukiereczku. Jesteś uosobieniem królewskiej panny młodej. Powiedz, czy jest ci łatwiej, kiedy wiesz, że ten związek był twoim przeznaczeniem? Wszystko zostało przepowiedziane atramentem na kamieniu. Nie musiałaś nawet podejmować decyzji, tylko poddać się losowi, który był nieunikniony.

- Ale dlaczego? DLACZEGO kruk jest jak biurko?

Jej ręka spoczęła na klamce.

- Nie jest - warknęła, otwierając drzwi. - To tylko głupia zagadka. Nic innego, same bzdury.

Nagle zegarek tajemniczo zamilkł.

Twarz Kapelusznika się rozluźniła. Na czole pojawiły się krople potu.

- Same bzdury - wyszeptał łamiącym się głosem. - Same bzdury, prawie to samo i znowu głupstwa. Wszyscy tu jesteśmy szaleni, nie wiesz tego? To rodzinne, to część mojego dziedzictwa, a on już tu jest. Czas wrzeszcie mnie znalazł i ja... - urwał. oczy mu zapłonęły. - Nie mam najmniejszego pojęcia, wasza królewskość. Po prostu nie mogę sobie przypomnieć, dlaczego kruk jest jak biurko.

Więcej cytatów z tej książki

Cress
Marissa Meyer0
Okładka ksiązki - Cress

In this third book in the Lunar Chronicles, Cinder and Captain Thorne are fugitives on the run, now with Scarlet and Wolf in tow. Together, they're plotting...

Klątwa
Marissa Meyer0
Okładka ksiązki - Klątwa

Serilda żyła po mrocznej stronie całunu, choć jej ciało było martwe. Straszliwa klątwa sprawiła, że duch Serildy został oderwany od ciała i uwięziony w...