Od tej książki bije spokój. To są pierwsze słowa jakie mi się nasuwają, żeby ją ocenić. Muszę jednak przyznać, że czegoś mi w tej książce brakuje....brakuje lub czegoś jest za dużo i to powoduje w pewnym momencie uczucie, że na coś się czeka.
Głownym bohaterem jest Tsukuru Tazaki, który mając trzydzieści sześć lat za namową bliskiej mu osoby-Sary- chce spróbować rozwiązać problem swojej osobowość, który przeszkadza mu w zbliżeniu i całkowitym otwarciu się na innych.
Bedąc na drugim roku studiów został wykluczony z piecioosobowej grupy przyjaciół. Przez te wszystkie lata nie wie dlaczego. Sara namawia go do spotkań z każdą z tych osób i dowiedzeniem się co mogło być tego przyczyną. Spotyka się w rodzinnym mieście a jedną z rozmów przeprowadza w Finlandii. Czy odpowie sobie na postawione pytania czy też wiedząc więcej bedzie wiedział mniej ?
Trochę mnie męczyło powtarzanie pewnych wątków, tak jakby czytelnik może nie pamietał albo nie rozumiał o czym czytał i trzeba mu to przypominać co kilka stron np. to że na drugim roku chciał popełnić samobójstwo.
Tak jak napisałam wcześniej warto ją przeczytać ze względu na spokój i delikatność.
Informacje dodatkowe o Bezbarwny Tsukuru Tazaki i lata jego pielgrzymstwa:
Wydawnictwo: Muza