Okładka książki - Bieg przez pokrzywy

Bieg przez pokrzywy

Tak się zastanawiam... Czy znajdą się tu fani Btidget Jones? Jeśli tak, to, mam dla Was świetną alternatywę! Wyobraźcie sobie zatem męską wersję tego kultowego filmu. Główny bohater w przerysowany sposób ukazuje nam swoje codzienne życie oraz to, z czym przyszło mu się mierzyć. Zaintrygowani? Jeśli tak,  to zapraszam serdecznie do zapoznania się z dalszą częścią mojej opinii.

Akcja tej historii toczy się w dwóch miejscach. Na początku w Trójmieście ( głównie w Sopocie), a następnie przenosi się na Mazury. Nasz bohater przedstawia nam historię swojego życia. Ponieważ opowieść ta toczy się w czasach współczesnych, jest nam dużo łatwiej wyborami sobie to, o czym konkretnie czytamy. Tutaj nie ma kolorowania faktów czy upiększania rzeczywistości. Jest prosto ale też nieprzyjemnie.  Dowiadujemy się między innymi o tym, że: mężczyzna spędził czas w zakładzie karnym, jak pokonał walkę z uzależnieniami, kogo spotkał na swojej miłosnej drodze czy jak to się stało, że zaczął mieć do czynienia z polityką. A wszystko to okraszone ciętym humorem. Jesteście zainteresowani, co jeszcze znajdziecie w tej publikacji? Lubicie tego typu historie? Jeśli tak, to powinniście po nią sięgnąć :)

Zacznę od tego, że używając celowo przesadnego przedstawienia losów bohatera, autor jednocześnie czyni książkę bardzo prawdziwą. Ta realność była dla mnie szczególnie pociągająca przy zapoznawaniu się z tą lekturą. Czytając ją, czytelnik ma wrażenie, że ma przed sobą historię z własnego podwórka. Tyle rzeczy się tutaj zgadza. Widać jak na dłoni np. to jak ważną rolę odgrywają układy  i układziki. Oraz to, że stanowiska urzędnicze najlepiej obsadza się członkami rodziny lub najbliższymi przyjaciółmi. I że należy pracować tak, aby się zanadto nie zmęczyć, i przy okazji wyciągnąć przy tym jak największe pieniądze.  Brzmi znajomo, prawda? Autor w tej historii obnaża wszystkie absurdy, jakie panują wokół nas. Ponadto, czytamy o jego podbojach miłosnych czy przygodach poza granicami kraju, gdzie poniekąd wyjechał "służbowo". Wszystko to składa się na zachowania, które są nam powszechie znane.

Na podstawie tej publikacji, jasno widać w jakim świecie żyjemy. Każdy robi tak, aby mieć dla siebie jak największe korzyści. Bycie u władzy równa się manipulowaniu ludźmi i znacznie większe dochody. A jeśli coś nie wyjdzie? Lub nie dotrzymasz danego wyborcom słowa? To nic! Przecież zawsze całą winę można zrzucić na opozycję,  ktora właśnie przeszkodziła w realizacji obietnic. Grunt, żeby tobie nie zabrakło. Niestety, to jest tak prawdziwe i jednocześnie bardzo nam bliskie :(

Podsumowując. Jeśli szukacie lektury, gdzie mamy sarkastyczny humor, chcecie poznać męski punkt widzenia na wiele spraw lub po prostu przeczytać męski odpowiednik Bridget Jones, to ta książka będzie dla Was w sam raz. W sumie można też powiedzieć, że w jakimś stopniu jest to pozycja o każdym z nas, dlatego uważam, że warto się z nią zapoznać. Bardzo dziękuję Wydawnictwu WasPos za zaufanie, za możliwość objęcia tej publikacji patronatem medialnym oraz egzemplarz do recenzji. Zachęcam Was do lektury i przyznaję  7 ⭐️/10 📖😃

Informacje dodatkowe o Bieg przez pokrzywy:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-05-29
Dodał/a opinię: Natalia Strągowska

Zobacz opinie o książce Bieg przez pokrzywy

Kup książkę Bieg przez pokrzywy

Eryk Scott. Przeklęta magia
Matt Burczyk0
Okładka ksiązki - Eryk Scott. Przeklęta magia

Tylko dla wiedźm i czarodziejów! Pierwszy tom nowej serii dla młodzieży, w której najważniejsza jest magia! W świecie, w którym mroczna pandemia pozbawia...