Okładka książki - Bilans snów

Bilans snów

"Bilans snów" to wyjątkowo poruszająca powieść obyczajowa, w której Chimamanda Ngozi Adichie po raz kolejny pokazuje, jak doskonale rozumie ludzkie emocje i relacje międzyludzkie. Autorka znana jest z niezwykle przenikliwego stylu pisania i także tym razem tworzy historię bardzo realistyczną, pełną refleksji i emocji. Jej język jest elegancki, ale jednocześnie prosty i naturalny, dzięki czemu książkę czyta się płynnie i z dużym zaangażowaniem. Adichie nie potrzebuje dynamicznej akcji ani dramatycznych wydarzeń na każdej stronie, ponieważ największą siłą jej twórczości są bohaterowie oraz ich przeżycia wewnętrzne. Potrafi opisywać zwykłe rozmowy i codzienne sytuacje w taki sposób, że nabierają one ogromnego znaczenia i wywołują silne emocje u czytelnika.

Powieść należy do literatury obyczajowej i psychologicznej. To historia skupiona przede wszystkim na emocjach, relacjach oraz życiowych wyborach bohaterów. W książce poznajemy losy czterech kobiet, które na pierwszy rzut oka bardzo się od siebie różnią, jednak wszystkie próbują odnaleźć szczęście, poczucie bezpieczeństwa i własną tożsamość. Chiamaka, nigeryjska pisarka mieszkająca w Ameryce, podczas pandemii zostaje sama ze swoimi wspomnieniami i zaczyna analizować swoje dawne relacje, decyzje oraz uczucia. Izolacja sprawia, że zaczyna inaczej patrzeć na swoje życie i uświadamia sobie wiele rzeczy, które wcześniej ignorowała. Zikora, ambitna prawniczka, doświadcza bolesnej zdrady i samotności w bardzo trudnym momencie swojego życia. Jej historia pokazuje, jak kruche potrafią być relacje i jak wielką siłę trzeba znaleźć w sobie, by poradzić sobie z rozczarowaniem oraz bólem. Omelogor, odnosząca sukcesy finansistka, zaczyna kwestionować swoje dotychczasowe życie i zastanawiać się nad tym, czy naprawdę jest szczęśliwa. Z kolei Kadiatou, oddana matka i kobieta ciężko pracująca na lepszą przyszłość, musi zmierzyć się z tragedią, która może zniszczyć wszystko, o co walczyła przez lata.

Bohaterki zostały stworzone w bardzo realistyczny sposób. Każda z nich ma własne marzenia, lęki, słabości i doświadczenia, przez co czytelnik może łatwo się z nimi utożsamić. Adichie nie idealizuje swoich postaci – pokazuje ich błędy, niepewność i momenty słabości, ale właśnie dzięki temu wydają się prawdziwe. Relacje między bohaterami są skomplikowane i pełne emocji, a autorka bardzo dokładnie pokazuje, jak wielki wpływ na człowieka mają miłość, rozczarowanie, samotność czy poczucie straty.

W książce pojawia się wiele ważnych motywów literackich. Jednym z najważniejszych jest motyw kobiecej tożsamości oraz próby odnalezienia siebie w świecie pełnym oczekiwań i presji społecznej. Bohaterki zmagają się z pytaniami o własne potrzeby, szczęście i niezależność. Bardzo ważny jest również motyw miłości – zarówno tej romantycznej, jak i rodzinnej czy przyjacielskiej. Autorka pokazuje, że miłość potrafi dawać siłę, ale jednocześnie może być źródłem cierpienia i rozczarowania. W powieści obecny jest także motyw samotności, emigracji, macierzyństwa oraz poszukiwania bezpieczeństwa i akceptacji. Pandemia, która stanowi tło wydarzeń, dodatkowo podkreśla poczucie izolacji i niepewności bohaterów. Adichie porusza także temat nierówności społecznych, oczekiwań wobec kobiet oraz trudności związanych z budowaniem własnej przyszłości.

„Bilans snów” wywołuje wiele emocji. Podczas czytania można odczuwać smutek, wzruszenie, napięcie, współczucie, ale także nadzieję. Niektóre sceny są bardzo bolesne i skłaniają do refleksji nad własnym życiem oraz relacjami z innymi ludźmi. Autorka w niezwykle subtelny sposób pokazuje ludzką samotność i potrzebę bliskości, dlatego książka potrafi mocno poruszyć czytelnika. Jednocześnie historia daje poczucie zrozumienia i pokazuje, że nawet po najtrudniejszych doświadczeniach można próbować odnaleźć siebie na nowo.

To książka szczególnie polecana osobom, które lubią ambitne, emocjonalne i refleksyjne powieści obyczajowe. Spodoba się czytelnikom zainteresowanym psychologią postaci, tematami społecznymi oraz historiami o relacjach międzyludzkich. Myślę, że szczególnie docenią ją osoby, które lubią literaturę skłaniającą do przemyśleń i pokazującą prawdziwe, skomplikowane emocje. Fani twórczości Chimamandy Ngozi Adichie z pewnością zauważą charakterystyczną dla niej wrażliwość, inteligencję oraz umiejętność opisywania współczesnego świata w bardzo autentyczny sposób.

„Bilans snów” to książka mądra, poruszająca i niezwykle prawdziwa. Pokazuje, jak bardzo nasze decyzje wpływają na życie innych ludzi i jak trudno czasami odnaleźć własne szczęście. To historia pełna emocji, refleksji i życiowych doświadczeń, która na długo pozostaje w pamięci. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć, ponieważ jest to powieść nie tylko pięknie napisana, ale również ważna i bardzo aktualna.

Informacje dodatkowe o Bilans snów:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-04-08
Tytuł oryginału: Dream Count
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Współczesna proza literacka

Zobacz opinie o książce Bilans snów

Kup książkę Bilans snów

Amerykaana
Chimamanda Ngozi-Adichie0
Okładka ksiązki - Amerykaana

Kultowa powieść powraca w nowym tłumaczeniu! National Book Critics Circle Award for Fiction Women's Prize for Fiction Dublin Literary Award Ta powieść...

Wszyscy powinniśmy być feministami
Chimamanda Ngozi-Adichie0
Okładka ksiązki - Wszyscy powinniśmy być feministami

Cieszący się wielkim uznaniem, skłaniający do refleksji bestseller z listy ,,New York Timesa" - osobisty, poparty doskonałymi argumentami esej powstały...