Okładka książki - Biuro do spraw tajemnych

Biuro do spraw tajemnych

Tom 1 cyklu Biuro do spraw tajemnych

Czy zdarza się Wam sięgnąć czasem po sensację, której akcja nie rozgrywa się obecnie, a w dużo wcześniejszych czasach? Jeśli tak, to zerknijcie na tę pozycję.

Paryż jesienią 1830 roku stara się wrócić do normalności po Rewolucji Lipcowej. Główny bohater to Valentin Verne, niegdyś student medycyny i chemii, obecnie inspektor policji. Dostaje do rozwikłania sprawę tajemniczego samobójstwa młodego mężczyzny, będącego synem wpływowego obywatela. Śledztwo prowadzi go w najciemniejsze zaułki Paryża, do ludzi, którzy wykorzystują odkrycia naukowe do niecnych celów. Inspektor często pcha się w sytuacje, z których może nie wyjść w całości. Dzięki rozwiązaniu sprawy obejmuje kierownictwo „Biura do spraw tajemnych”, specjalnej jednostki śledczej, która ma się zajmować nietypowymi zagadkami. Verne ma jeszcze do wyrównania własne rachunki, usiłuje za wszelką cenę odnaleźć tajemniczego Wikarego, z którym wiąże go jego własna przeszłość.

W tej powieści odnajdziecie nie tylko zagadkę kryminalną, ale także będzie sporo o polityce, nierówności społecznej, o rodzącej się fascynacji duchami i spirytystyce. Zagłębicie się w mroczne zaułki Paryża i poznacie ich niebezpiecznych mieszkańców. Autor doskonale oddaje nastrój Paryża tamtych lat. Ulice są brudne i budzące strach, ale też pełne życia.

Mnie ta książka nieco przypominała atmosferą przygody Sherlocka Holmesa, a Wikary jako kwintesencja zła dawał mi vibe Profesora Moriartego. Verne, podobnie jak londyński detektyw sięga często po niestandardowe metody by rozwiązać sprawę, często podpiera się nauką, ale też swoim niezwykłym instynktem.

Mnie ta książka wciągnęła, choć początkowo czułam się przytłoczona nadmiarem wątków, zwłaszcza społeczno-politycznych. Jeśli lubicie klimaty retro, duszną atmosferę miast pełnych ciemnych zaułków, pań o wątpliwej reputacji i typów spod ciemnej gwiazdy, ale też duchów i okultyzmu, to będziecie zadowoleni. Ale osoby ceniące w kryminałach nie tyle zagadkę, której rozwikłanie rozwija się w powolnym tempie, a raczej dynamikę, strzelaninę i szybkie akcje, raczej się znudzą.

Informacje dodatkowe o Biuro do spraw tajemnych:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-03-13
Dodał/a opinię: Ksiazkolandia

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Biuro do spraw tajemnych

Kup książkę Biuro do spraw tajemnych

Duch Wikarego. Biuro do spraw tajemnych
Eric Fouassier0
Okładka ksiązki - Duch Wikarego. Biuro do spraw tajemnych

Paryż, marzec 1831 roku. Valentin Verne, młody inspektor policji o anielskiej twarzy i sercu pełnym cieni, kieruje biurem do spraw tajemnych, nieoficjalnym...