Okładka książki - Bo jesteś ty

Bo jesteś ty

"Skoro los tyle razy stawiał Was sobie na drodze, to znaczy, że macie przejść ją razem."

Pióro Izy Maciejewskiej poznałam przy okazji lektury powieści "Wada. Opowieść o doskonałej miłości" i już wtedy skradło ono moje serce. Właśnie dlatego tak bardzo chciałam poznać powieść "Bo jesteś Ty" oraz jej kontynuację "Bo chcesz być", spodziewając się po tych książkach morza emocji. Świeżo po lekturze pierwszej z nich mogę potwierdzić, że tak właśnie było. To historia naładowana różnorodnymi uczuciami, bombardującymi czytelnika z każdej strony.

Opowieść zaczyna się zupełnie niepozornie. Ot, wchodzimy w życie nastolatki, która trochę narozrabiała i zostały wobec niej wyciągnięte konsekwencje. Dopiero w miarę rozwoju akcji poznajemy szczegóły zdarzenia, o którym mowa, dzięki czemu lepiej poznajemy główną bohaterkę oraz motywy, które nią kierowały. Za zachowaniem dziewczyny stoi wiele czynników, w różny sposób wpływających na jej postępowanie. Jak się okazuje, Weronika nie miała szczęśliwego dzieciństwa, co przełożyło się na jej kontakty ze znajomymi w okresie dojrzewania oraz sposób postrzegania własnej osoby. Pozbawiona ciepła i miłości, u progu dorosłości mocno łaknęła tych uczuć.

Jednak "Bo jesteś Ty" to nie tylko historia Weroniki. W wyniku nieoczekiwanego splotu wydarzeń, na drodze dziewczyny staje Sylwia zmagająca się z nieuleczalną chorobą. Spotkanie z nią - poznanie jej - sprawiło, że pogubiona nastolatka spojrzała na swoje życie z innej perspektywy. W końcu zaczęła dostrzegać to, czego przez długi czas nie widziała. Zrozumiała, że w prawdziwej przyjaźni nie chodzi o bezkrytyczne podporządkowanie się drugiej osobie, celem zasłużenia sobie na jej akceptację, a o wzajemne wsparcie i zaangażowanie. Dotarło do niej, że nie warto decydować się w życiu na półśrodki, a przede wszystkim, nie należy rezygnować z siebie i własnych potrzeb.
Sylwia dała jej coś jeszcze, dwóch braci, których losy ściśle splotły się z życiem Weroniki.

"Bo jesteś Ty" to historia pierwszej miłości, pojawiającej się w zupełnie nieoczekiwanym momencie, zmieniającym dotychczasowy prządek rzeczy. To uczucie wybuchające między dwoma, kompletnie niegotowymi na nie osobami. Jak się okazuje, czasem serce okazuje się silniejsze od rozumu. A może wręcz przeciwnie, mądrzejsze? Daje nam szansę wypełnić pustkę pojawiającą się po stracie kogoś bliskiego? Tylko my, ludzie, zamiast dać się ponieść, niepotrzebnie wszystko analizujemy na czynniki pierwsze?
Tak naprawdę nie ma właściwej odpowiedzi na to pytanie. Faktem jest, że każdy z nas jest inny i w odmienny sposób reaguje na to samo doświadczenie.

"Bo jesteś Ty" zostawia czytelnika z plątaniną uczuć, wywołanych skrajnie odmiennymi wydarzeniami. Czujemy smutek, żal, rozczarowanie, niedowierzanie, ale też zrozumienie i nadzieję, że drugi tom przyniesie odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Wierzymy, iż pewne rzeczy wymagają czasu. Czasem, gdy spada na nas zbyt wiele, odcinamy się od życia przerażeni, że nasze serca nie są w stanie więcej udźwignąć. Boimy się zaangażować w obawie kolejnej porażki, która całkowicie nas rozbije. Ta książka uczy nas też akceptacji osobistych doświadczeń. Krok ten okazuje się niezbędny dla osiągnięcia spokoju duchowego.
Polecam wszystkim tym, którzy nie boją się silnych emocji.

Moja ocena 9/10.

Informacje dodatkowe o Bo jesteś ty:

Wydawnictwo: Magnolia
Data wydania: 2024-10-15
Kategoria: Young Adult
Dodał/a opinię: Katarzyna Jabłońska

Zobacz opinie o książce Bo jesteś ty

Kup książkę Bo jesteś ty

Wada. Kiedy serce przestaje bić
Iza Maciejewska 0
Okładka ksiązki - Wada. Kiedy serce przestaje bić

Dalsze losy bohaterów ekscytującej i porywającej powieści "Wada". Julia i Marek to wyjątkowa para. Ona ma dwukolorowe oczy, wrażliwą duszę i ogromną potrzebę...

Zaplątani
Iza Maciejewska 0
Okładka ksiązki - Zaplątani

Każda decyzja ma swoje konsekwencje. Marta nigdy nie chciała mieć dzieci. Żyła w luksusie, beztrosko i z przystojnym mężem u boku. Jednak pewnego dnia...