Okładka książki - Bogaci Brytyjczycy (#2). Bezczelny Anglik

Bogaci Brytyjczycy (#2). Bezczelny Anglik

Czy można zakochać się w kimś, kto jest kompletnym przeciwieństwem naszego świata? W kimś, kto ma wszystko, pieniądze, pozycję, pewność siebie... podczas gdy my próbujemy po prostu poukładać własne życie? I co, jeśli los uparcie rzuca kłody pod nogi… a może wręcz przeciwnie, pcha nas prosto w ramiona tej jednej, na pozór tej niewłaściwej osoby?

Z twórczością Anny Margot zetknęłam się w zeszłym roku i pamiętam, jak ogromne wrażenie zrobiła na mnie jej książka. To był ten moment, kiedy wiedziałam, że chce przeczytać wszystko, co wyjdzie spod pióra tej autorki.

W tej książce poznałam Williama Wooda – mężczyznę, który właściwie ma wszystko. Ceniony makler giełdowy, obracający się w londyńskiej elicie, pewny siebie, bezczelny i przyzwyczajony do tego, że świat układa się dokładnie tak, jak on tego chce. Tyle że trafia na kogoś, kto kompletnie burzy jego uporządkowaną rzeczywistość.

Dla super duetu autorka przygotowała barwną Amelię. To nasza rodaczka. Dziewczyna, która wyjechała z Polski, żeby zawalczyć o lepsze życie. I może brzmi to jak historia, którą już gdzieś znamy… ale nie dajcie się zwieść. Amelia to chodzący chaos. Serio. Tam, gdzie ona się pojawia, dzieją się rzeczy, których nie da się przewidzieć i często też nie da się ich zatrzymać.

Ich pierwsze spotkanie. Zdecydowanie jedno z tych, których się nie zapomina. Kremowe ciasto, niezręczność i iskra, która pojawia się tam, gdzie absolutnie nie powinna. A potem… jest tylko ciekawiej. Upadki, wpadki, sytuacje tak absurdalne, że aż trudno uwierzyć, a jednak to właśnie one sprawiają, że Will nie potrafi się od niej oderwać.

I to jest coś, co w tej książce naprawdę mnie wciągnęło, ta dynamika między nimi. On, który na początku jest przekonany, że pieniądze i status załatwią wszystko. I ona, która absolutnie nie daje się kupić. Nie imponuje jej jego świat, nie chce w nim uczestniczyć, a do tego jeszcze wierzy, że ciąży nad nią jakaś klątwa i lepiej trzymać się z daleka… dla jego dobra.

Tylko czy naprawdę da się tak po prostu odpuścić, kiedy ktoś zaczyna znaczyć więcej, niż powinien?

Autorka świetnie prowadzi tę historię, balansuje między humorem a emocjami, między lekkością a momentami, które naprawdę potrafią zatrzymać na chwilę. Bo pod tą całą warstwą zabawnych sytuacji kryje się coś więcej. Wyczuwa się strach przed odrzuceniem, poczucie bycia „nie z tego świata”, różnice klasowe, które nie są tylko tłem, ale realną przeszkodą.

Bardzo podobało mi się to, jak wykreowani zostali bohaterowie. Will nie jest tylko typowym bogatym, pewnym siebie mężczyzną. Z czasem, poznając go, widać w nim coś więcej, coś, co sprawia, że zaczynamy go rozumieć. A Amelia? Jest absolutnie cudowna w swojej nieporadności, ale jednocześnie silna, uparta i prawdziwa. I chyba właśnie za tę autentyczność polubiłam ją najbardziej.

Emocjonalnie ta książka to prawdziwa sinusoida. Śmiech przeplata się tu z napięciem, irytacja z rozczuleniem, a momenty lekkie z takimi, które dają do myślenia.

Najbardziej urzekło mnie to, jak autorka pokazała, że czasem to, co wydaje się przeszkodą nie do pokonania, może stać się czymś, co nas do siebie jeszcze bardziej przyciąga. I że nie zawsze chodzi o to, żeby wszystko było idealne, bo czasem właśnie w tym chaosie kryje się coś najprawdziwszego.

Jeśli lubicie historie, w których iskrzy od pierwszego spotkania, gdzie bohaterowie są totalnie różni, a mimo to coś nie pozwala im o sobie zapomnieć – „Bezczelny Anglik” zdecydowanie jest dla Was. Ja dałam się wciągnąć bez reszty i już wiem, że na kolejne książki Anny Margot będę czekać z niecierpliwością.

Informacje dodatkowe o Bogaci Brytyjczycy (#2). Bezczelny Anglik:

Kup książkę Bogaci Brytyjczycy (#2). Bezczelny Anglik

Syn szefa
Anna Margot0
Okładka ksiązki - Syn szefa

Czasem zmiany w firmie są konieczne, jednak nie zawsze chciane, zwłaszcza jeśli dotyczą samego szefa. Joanna pracuje od lat w jednym miejscu. Nie narzeka...

Arogancki Anglik
Anna Margot0
Okładka ksiązki - Arogancki Anglik

Alexander Harris to przesadnie dbający o wygląd, młody londyński prawnik, który nie ma żadnych problemów. Za to ma wszystko. Pozycję, klasę, pieniądze...