Okładka książki - Bohomaz

Bohomaz

Yerbopoczytalni polecają:

O samym samy PRlu mogę powiedzieć tyle co „Yerbo Poczytalni”. na temat zbierania liści herbaty w Indiach, czyli nie wiele. W 1989 kiedy następuje zakończenie epoki miałem ledwo cztery lata. I moja wiedza jest oparta na rodzinnych opowieściach, książkach, filmach itp. Czy wypada się cieszyć , że moje dzieciństwo przebiegało już w nowy ustroju ?:) Jacek Ostrowski serwuje porównanie. Zapraszam na jego ucztę.

„Bohomaz” to dziewiąta odsłona cyklu zatytułowanego „Zuzanna Lewandowska”. Niestety nie było mi dane sięgnąć po wcześniejsze tomy z serii, gdyż sława autora nie dotarła w moje strony   , a poważnie chyba nie znajduję logicznego argumentu, który mógłby mnie wytłumaczyć

Oczywiście po przeczytaniu zdecydowałem się nadrobić cały cykl w pełnej chronologii . Autor zdecydowanie swoim poczuciem humoru, staje na podium wraz z Andrzejem Pilipiukiem, który przeze mnie uważany jest bardem polskiej fantastyki. Czy Jacek Ostrowski zasługuje na tytuł barda komedii kryminalnej?

Skupiając się jednak na „Bohomazie” …

Główna bohaterka Zuzanna Lewandowska- kobieta pełna charyzmy, ciętych ripost, językiem ostrym niczym brzytwa, inteligentna, pewna siebie- po kilku stronach wywołuje ogromną sympatię.

Pani mecenas podejmie się obrony odwiecznego wroga jakim jest kapitan Mariański, który jest w przysłowiowej „czarnej d...”., a to wszystko poprzez przypadkowe odnalezienie skarbu popa.

To namiastka co serwuje nam Jacek Ostrowski w świecie, który rządzi się swoimi absurdalnymi prawami. Gdzie przebywanie w pomieszczeniach zadymionych od papierosów to rutyna, a każdy kieliszek traktowany jak szklanka wody mineralnej mająca cudowne zdrowotne właściwości   Nie pozostaje nic innego jak napisać na zdrowie tzn. udane lektury !

Pełna gama emocji , groteska, absurd , akcja , dynamika sprawiają, że czytelnik nie odczuje nudy !

Informacje dodatkowe o Bohomaz:

Kup książkę Bohomaz

Kanibal
Jacek Ostrowski0
Okładka ksiązki - Kanibal

Po wybuchu bomby w kamienicy Zuza Lewandowska jest zmuszona wraz ze swoimi zwierzakami chwilowo zamieszkać w swojej kancelarii. Tymczasem w Płocku zaczynają...

Krwawy Mikołaj
Jacek Ostrowski0
Okładka ksiązki - Krwawy Mikołaj

Jeśli spojrzeć na statystykę, to Płock jest prawdziwą wylęgarnią psychopatów. Wedle teorii doktora Kalickiego wszystkiemu jest winny kombinat petrochemiczny...