Okładka książki - Bound to the King

Bound to the King

*współpraca reklamowa*

Jaka książka była dla was w ostatnim czasie nieodkłądalna? Ja ostatnio natrafiłam na lektury, które mnie nużyły i męczyły, tak więc pomimo ekscytacji tą powieścią, bałam się ją zacząć, jednak jak już zaczęłam to kompletnie przepadłam, pojęcie czasu zniknęło, kawa ostygła i musiałam ją wylać bo już było za późno żeby ją pić. To było moje drugie spotkanie z twórczością autorki, która po raz kolejny całkowicie zawładnęła moim sercem.

Reva dorastała w rodzinie związanej z prawem i służbami, nic więc dziwnego, że została agentką, mającą jasno określony cel, walkę z przestępczością w Rio de Janeiro. Dziewczyna żyje pracą, nie skupia się na budowaniu relacji, przez co godzi się na zaręczyny z chłopaka, z którym skojarzyła ją matka. Reva nie jest przekonana do małżeństwa ale nie potrafi postawić się rodzicom. Sprawy rozwiązują się same, agenta na jednej z misji wpada w ręce Saverio, legendy i króla mafijnego świata. Mężczyzna ma swój plan wykorzystania Revy, nie spodziewał się jednak, że ta zawzięcie będzie stawiała opór, przez co plany będą musiały ulec zmianie, tym bardziej, że w grę zaczną wchodzić inne uczucia, które zagłuszą chęć zemsty i nienawiść.

To będzie nudna recenzja, bo będę chwalić. Nawet nie wiecie jak mi się ta książka podobała, ta dana jej 10 to jest nic, tutaj nawet ocena 100 nie oddałaby tego co ta książka ze mną zrobiła. Dawno nie czytałam tak świetnego romansu mafijnego, ale ta książka przypomniała mi dlaczego tak bardzo lubię ten podgatunek romansów. To była przysłowiowa perełka, przy której nie mam czego się uczepić, nawet bym nie chciała. Autorka po raz kolejny dała mi genialny romans z mafią tle, z brutalnością, z intrygami, z mocnymi elementami dark romansu, z mrokiem, ze zwrotami akcji i nieco toksyczną relacją, której mimo wszytko chce się kibicować.

Autorka wykreowała wspaniałych bohaterów, stojących po dwóch różnych stronach barykady, o różnych poglądach i ambicjach, którzy wraz z fabułą ewoluują, jednak niezmienna pozostaje ich determinacja i hart ducha. Choć Saverio skradnie nie jedno serce, bo my lubimy takich niedobrych chłopców, ale zdecydowanie ta książka to tzw teatr jednej postaci, mianowicie Revy. Bardzo lubię takie charakterystyczne kobiece postacie, a Reva jest bohaterką jedyną w swoim rodzaju, twarda zarówno w środku jak i na zewnątrz, dopiero doprowadzona do granic wytrzymałości jest skłonna do kompromisu, do dostosowania się do nowej sytuacji. Pomimo tego, że nie potrafiła postawić się rodzicom, postawiła się najbardziej poszukiwanemu i niebezpiecznemu mężczyźnie w Rio. Będąc zakładniczką uważnie przygląda się ciemnej stronie, zdaje sobie sprawę z tego, że nie wiedziała wszystkiego, zaczyna dostrzegać rysy w wizerunku swojej organizacji, jednak wciąż nie potrafi odpuścić.

Relacja jaką tutaj dostajemy jest skomplikowana, złożona, pełna sprzeczności i różnic, początkowa niechęć, zmienia się w fascynację, zmienia się w obsesję, żeby później stać się dla obojga najważniejszą, nawet pomimo tego, że oboje błądzili, podejmowali niekomfortowe decyzje, a ich ewentualny związek byłby nie do przyjęcia. Widzimy wiele ludzkich postaw, twarzy, dostrzegamy wady i zalety zarówno u tych dobrych jak i tych złych, po tej lekturze, zostanie w nas ziarenko niepewności, czy aby na pewno poprawnie ich oceniamy.

Książka napisana w świetnym stylu, czytała się sama, dla mnie była nieodkładalna, nie potrafiłam jej odłożyć, a to co się działo wywoływało we mnie emocjonalną burzę, w głowie szalał huragan teorii spiskowych, domysłów i spekulacji. Fabuła była kręta i zawiła, mocna, ze sporą dawką brutalności ale też elementów spicy. Autorka nie raz mnie zaskakiwała swoimi pomysłami i tym na jakie tory kierowała fabułę, o nudzie i przewidywalności nie ma tutaj mowy, ta lektura po protu wbija w fotel i nie pozwala z niego wstać. Tego typu książki uwielbiam i polecam, chciałabym żeby każdy romans mafijny był w przynajmniej w połowie tak dobry jak ten. Dla fanów tego gatunku to lektura obowiązkowa.

Informacje dodatkowe o Bound to the King:

Kup książkę Bound to the King

Brudna obsesja
Katarzyna Małecka0
Okładka ksiązki - Brudna obsesja

Książka zawiera opisy przemocy seksualnej, może być nieodpowiednia dla wrażliwych czytelników. Drugi tom nowej serii Katarzyny Małeckiej! Kontynuacja...

Hidden Feelings
Katarzyna Małecka0
Okładka ksiązki - Hidden Feelings

W szkole udawali nieznajomych. Poza nią stali się dla siebie wszystkim. Maeve Cunningham wiodła spokojne, szczęśliwe życie, nie spodziewając się nadchodzącej...