Czy chcieliście kiedyś być nieśmiertelni? Ja pamiętam, że kiedyś chciałam, a potem jakiś dorosły uświadomił mi, z czym to się łączy. I już wizja nieśmiertelności nie wydawała się atrakcyjna.
Drugi tom cyklu "Podróż przez czas", dalsze losy Noama i Nury. Miałam to szczęście, że mogłam przeczytać od razu po pierwszej części, nie musiałam niecierpliwie jej wyczekiwać. Pierwsza kończy się w bardzo ciekawym momencie, w chwili ścięcia Noama. Noam jednak odradza się.
Trwa to wile pokoleń, ale w końcu mężczyzna staje przed ukochaną i liczy na dalsze wspólne szczęśliwe lata. Jednak Nura zostaje porwana, a Noam wyrusza na jej poszukiwania. Trwają one latami, prowadzą przez różne miejsca, aż w końcu doprowadzają bohatera przed oblicza dwóch wielkich, różniących się od siebie władców- Nimroda w Babelu i Ku-Baby w Kiszu. Służy u nich jako uzdrowiciel, ukrywa swoją prawdziwą tożsamość i cel poszukiwań. Szczególnie ważne jest zachowanie tajemnicy przed Nimrodem, gdyż okazuje się, że pod tą postacią skrywa się Derek, przyrodni brat Noama, człowiek okrutny i porywczy.
W tej części panuje inny klimat. Jesteśmy w mieście, oddalamy się od Natury. Minęło kilka pokoleń. Na naszych oczach zostaje wznoszona wysoka wieża. Wieża, która ma umożliwić ludziom dotknięcia nieba. Sam Noam jest zdziwiony kierunkiem, w którym zaczęła zmierza ludzkość. Autor świetnie przedstawia różne charaktery bohaterów, motywy ich postępowania, pragnienia, wierzenia i obawy.
Autor pięknie opowiada, nawiązuje do Biblii, porusza wiele wątków, rozbudza wyobraźnię czytelnika.
Trochę fantazji, trochę historii i dużo dobrej literatury.
Polecam
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-10-11
Ewa Lubera
Co by było, gdyby Adolf Hitler dostał się na Akademię Sztuk Pięknych? W swojej najnowszej powieści Eric-Emmanuel Schmitt kreśli podwójny portret...
Powieść przedstawia małego chłopca, któremu zostało niewiele czasu życia. Cierpi na białaczkę, a jego szanse na przetrwanie są naprawdę znikome...