Okładka książki - Bursztynowa

Bursztynowa

Miałem okazję być świadkiem spotkania autorskiego, w którym gościem specjalnym był Leszek Herman. Wśród jego wielu ciekawych wypowiedzi zwróciłem uwagę na tą, gdy przyznał, że nie potrafi pisać w nocy. Ja natomiast wykorzystuję tą właśnie porę na czytanie. Powieść "Bursztynowa" to moja pierwsza przygoda z twórczością tego autora i chyba dobrze wybrałem noc na jej lekturę. To był najlepszy czas, aby wczuć się w klimat, jaki panuje na kartach tej książki.

Leszek Herman przyzwyczaił już czytelników do tego, iż jego książki są magnetyzujące, ale każda kolejna pozycja ma coś niezwykłego, zaskakującego. Nie inaczej jest i tym razem. Autor znów proponuje trzymającą w napięciu wielowątkową powieść sensacyjną z barwną intrygą w tle. W "Bursztynowej" spotykamy dobrze już znane z wcześniejszych powieści postacie. Tym razem harmonia codzienności Johana Carleya, dyrektora kreatywnego londyńskiej agencji reklamowej zostaje zakłócona przez niewygodną propozycję ze strony rosyjskiego oligarchy. Szantaż, jakiemu zostaje poddany Carley powoduje kawalkadę skomplikowanych zdarzeń, w których główny bohater musi podjąć ryzyko, aby wyjść z opresji, chcąc jednocześnie chronić interesy swoich bliskich. Czy akcja potoczy się po jego myśli? I co z tym wszystkim ma wspólnego bursztyn?

W tą współcześnie dziejącą się historię autor wplata opowieść, której wydarzenia mają miejsce w XVII wieku. To zaczerpnięty z powieści Wilhelma Meinholda "Bursztynowa Czarownica" wątek dotyczący dziewczyny oskarżonej o stosowanie demonicznych praktyk, który, jak się potem okaże, trafnie wkomponowuje się w drugą część książki. Można odnieść wrażenie, jakby Herman w swoim utworze zaprogramował postaci z Meinholda na nowo. Już w prologu wprowadza motyw sprzed kilkuset lat, a następnie wprawnie miesza wątki, które w ostateczności prowadzą do odkrycia bursztynowej zagadki.

Jako zawodowy architekt, autor bardzo skrupulatnie opisuje wiele miejsc, w których dzieje się akcja. Przywiązany do swojego regionu Pomorza Zachodniego interesująco maluje zarówno scenerię z czasów wojny trzynastoletniej, jak i nowoczesny krajobraz okolic Szczecina. Atrakcyjnie zaprezentowana została tu także geografia Niemiec, Anglii, czy też Norwegii. Powieść "Bursztynowa" prowokuje do większego skupienia i analizy podczas delektowania się kolejnymi rozdziałami. Leszek Herman wykorzystuje spory arsenał środków, aby wiarygodnie oddać pasmo następujących po sobie splotów akcji, wymuszając wręcz na czytelniku nieustanne domyślanie się, w jakim kierunku podążają myśli bohaterów. To nie ułatwia obcowania z lekturą, ale z pewnością wywiera entuzjazm, gdy znajdziemy wszystkie składowe tej układanki. Warsztat pisarski Hermana uwydatnia się w "Bursztynowej" także dzięki często stosowanym staropolskim wyrażeniom, zwłaszcza jeśli chodzi o część historyczną, a także często przytaczanym, typowo baśniowym wprowadzeniom typu "Dawno, dawno temu...". Olbrzymi potencjał książki daje się wyczuć, gdy śledzimy losy wielu ówczesnych postaci, które odcisnęły swoje piętno na obszarze północno-zachodniej Polski. Autor ewidentnie przewertował i przeanalizował sporo źródeł, aby jego opowieść z przeszłości miała pełniejszy wymiar, co poczytuję za duży plus "Bursztynowej".

Znakomite przygotowanie Leszek Herman wykazał projektując intrygę zlokalizowaną głównie w przestrzeni Londynu. Akcja, także bardzo rozbudowana i trudna w odbiorze, jest nadzwyczaj poprawnie zakorzeniona w aktualnych wydarzeniach politycznych, nawiązujących do konfliktu ze stroną rosyjską, narastającego zwłaszcza w ostatnich latach. Ciekawość tego wątku wzbudza z pewnością szczegółowość przedstawionych w książce kulis funkcjonowania angielskiej arystokracji oraz potęgi rosyjskich wpływów w Europie. Śledząc akcję, w której uczestniczył Johann Carley, byłem nią tak pochłonięty, że mimowolnie zacząłem się z nim utożsamiać, przeżywając wspólnie trudną próbę, której został poddany.
Mimo swoich olbrzymich rozmiarów, książkę oceniam pozytywnie. Według mnie jest bardzo ambitna, jak sam autor. Przekonujące, silne charaktery postaci, trzymające w napięciu akcje, dialogi na wysokim poziomie i tajemnice z historycznymi obrazami w roli głównej sprawiają, że po lekturze "Bursztynowej" zyskałem ciekawość, aby poznać wcześniejsze powieści Leszka Hermana.

Recenzja powstała w ramach akcji recenzenckiej Wydawnictwa Muza.

Informacje dodatkowe o Bursztynowa:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-10-09
Dodał/a opinię: bookprotector

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Bursztynowa

Kup książkę Bursztynowa

Im bliżej mu było do tej upiornej liczby z czwórką na początku, tym częściej myślał o tym, że jest jedynakiem i prędzej czy później będzie musiał przejąć po ojcu jego obowiązki, ogromny majątek ziemski, wszystkie te sady, serowarnie, gorzelnie, produkcję wina, plus jakieś ekologiczne duperele, które ojciec wciąż wymyślał ze swoimi zarządcami, żeby podnieść rentowność majątku.

Johann myślał, że to Sokołow szuka bursztynowej komnaty albo tego durnowatego skarbu Ostenów.

Więcej cytatów z tej książki

Zbawiciel
Leszek Herman 0
Okładka ksiązki - Zbawiciel

Co łączy obraz Leonarda da Vinci z atakami bombowymi w Szczecinie? Jakie sekrety skrywają miejskie piwnice? Kim jest i czego chce tajemniczy terrorysta...

Wrak Albionu
Leszek Herman0
Okładka ksiązki - Wrak Albionu

Jest rok 1829. Z Liverpoolu do Szczecina wyrusza parowiec, na którego pokładzie płynie tajny posłaniec polskiej księżnej. Wiezie do Polski kolekcję bezcennych...