Okładka książki - Cała prawda o rodzinie

Cała prawda o rodzinie

Nazwisko Lisy Scottoline z pewnością nie jest obce miłośnikom literatury. Autorka ma na swoim koncie liczne powieści, które wielokrotnie trafiały na szczyty list bestsellerów „New York Timesa”. Przed laty sama z zapartym tchem pochłaniałam jej książki – zachwycało mnie, jak mistrzowsko splata w nich wątki thrillera psychologicznego z dramatem rodzinnym. Dlatego z dużymi oczekiwaniami sięgnęłam po jej najnowszą powieść „Cała prawda o rodzinie”.

TJ. TJ Devlin nie jest prawnikiem ani detektywem z wieloletnim doświadczeniem, lecz „czarną owcą” rodu Devlinów. Po odbyciu kary w więzieniu i terapii odwykowej stara się odbudować swoje życie, pracując w rodzinnej kancelarii jako śledczy. Jego pozycja w rodzinie jest niepewna – nikt nie wierzy, że może sprostać wyzwaniom, a przeszłość wciąż rzuca na niego cień.

Wszystko zmienia się, gdy brat John, uosobienie prawniczego sukcesu i rodzinnej chluby, wyznaje mu zbrodnię, która kłóci się z wizerunkiem nieskazitelnego prawnika. Ta szokująca wiadomość uruchamia lawinę zdarzeń, które zmuszą TJ-a nie tylko do prowadzenia śledztwa, ale także do konfrontacji z własną lojalnością wobec rodziny.

„Cała prawda o rodzinie” autorstwa Lisy Scottoline to powieść, która od pierwszych stron wciąga w sieć kłamstw, manipulacji i mrocznych sekretów. Scottoline z wprawą buduje napięcie – początkowo koncentruje się na relacjach rodzinnych i atmosferze kancelarii, by następnie zaskoczyć dynamicznym rozwojem wydarzeń. Choć początek wymaga cierpliwości, im dalej w fabułę, tym akcja nabiera tempa. Śledztwo prowadzone przez głównego bohatera staje się coraz bardziej wciągające, a kolejne zwroty akcji sprawiają, że trudno oderwać się od lektury. Wciąga także gra pełna fałszywych tropów i moralnych dylematów, a niemal każdy rozdział kończy się niedopowiedzeniem lub odkryciem, które zmusza do przewrócenia kolejnej strony. Obok zagadki kryminalnej ważne miejsce zajmują tematy lojalności, drugich szans oraz pytanie, jak daleko można się posunąć, by chronić rodzinę. Momentami akcja bywa przewidywalna, a niektóre dialogi przesadnie dramatyczne, jednak napięcie, emocjonalna głębia bohaterów i świetnie oddana atmosfera wynagradzają te drobne niedoskonałości.

Niewątpliwie jednym z największych atutów powieści jest kreacja głównego bohatera. TJ nie jest typowym herosem, lecz człowiekiem z bagażem doświadczeń, zmagającym się ze słabościami i niepewnością. To właśnie dzięki tej autentyczności budzi sympatię, a jego determinacja, by udowodnić swoją wartość, sprawia, że kibicujemy mu od pierwszych stron. Scottoline pokazuje też, że więzy rodzinne bywają bardziej skomplikowane niż zawiłe sprawy prawnicze, a czasem prawda okazuje się groźniejsza od kłamstwa.

„Cała prawda o rodzinie” to wciągająca mieszanka thrillera i powieści obyczajowej, która spodoba się zarówno miłośnikom thrillerów psychologicznych, jak i tym, którzy cenią historie o mrocznych sekretach i trudnych relacjach rodzinnych. Lisa Scottoline udowadnia, że potrafi połączyć elementy klasycznej powieści kryminalnej z dramatem obyczajowym, tworząc książkę, której nie sposób odłożyć przed ostatnią stroną. To opowieść o lojalności, winie, przebaczeniu i sile rodzinnych więzi, w której każdy sekret ma swoją cenę. Gorąco polecam!

Informacje dodatkowe o Cała prawda o rodzinie:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-08-19
Tytuł oryginału: The truth about the Devlins
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Thrillery i suspens Thrillery psychologiczne

Zobacz opinie o książce Cała prawda o rodzinie

Kup książkę Cała prawda o rodzinie

Powrót Anny
Lisa Scottoline0
Okładka ksiązki - Powrót Anny

Nikt nie rani bardziej niż rodzina. Doktor Noah Alderman, samotnie wychowujący syna wdowiec, powtórnie żeni się z cudowną kobietą Maggie Ippolitti...

Ocal mnie
Lisa Scottoline0
Okładka ksiązki - Ocal mnie

Opowieść o ludzkich wyborach i niebezpieczeństwach, jakie niesie ze sobą matczyna miłość.Nikt nie mógł przewidzieć, co wydarzy się tego dnia, kiedy Rose...