" Nie mogłam uwierzyć, że moje dziecko tak się ode mnie oddala, kompletnie nie słucha, co mówię, i do tego działa tak nieroztropnie."
Czy potrafimy słuchać co mówią nasze dzieci, nie tylko słyszeć?
Jak spojrzeć obiektywnie na ich zachowanie, relacje, w jaki sposób i z kim spędzają wolny czas?
Dzisiejszy świat biegnie w zastraszającym tempie ciągle zaskakując nowymi tematami. Pośród tego codziennego pośpiechu można zgubić siebie, lub przegapić ważne symptomy u swoich nastoletnich dzieci. Wkraczanie w okres pomiędzy dzieciństwem i dorosłością dla każdego człowieka wygląda inaczej. Wpływ i rola przyjaciół stwarza realne zagrożenia, które zupełnie mogą umykać dorosłym. Ciągłe przesuwanie granic wytrzymałości, mnogość pomysłów nie zawsze rozsądnych i przede wszystkim bezpiecznych, a także wzajemny doping do realizacji wyzwań, jest to świat, w którym młodzież funkcjonuje.
Kilkoro nastolatków założyło w internecie grupę, gdzie wzajemnie wyznaczali sobie spontaniczne wyzwania, nagrywali filmiki, sytuacje, które sami inicjowali, często kosztem słabszych osób. Zabawa wymknęła się spod kontroli, gdy jedna osoba swoim ryzykownym zachowaniem zapłaciła najwyższą cenę...
Prokurator Antonina Gawrońska i komisarz Marcin Podolski wspólnie pracują nad sprawą. Znaleziono ciało, oględziny skłoniły funkcjonariuszy do przyjrzenia się bliżej. W toku śledztwa wyszły na jaw zaskakujące fakty.
Pani prokurator samodzielnie wychowuje syna, ostatnio z nastolatkiem coraz trudniej jest się porozumieć...
Wyjątkowa, bardzo ważna książka, napisana w sposób ciekawy, wciągający, trzymający w niepewności. Historia fikcyjna, lecz pomysłem na jej napisanie stało się życie. Dzisiejsza rzeczywistość ukazana w powieści niestety jest bardzo realna, jednocześnie przerażająca. Idealnie stworzone portrety psychologiczne bohaterów, każdy z nich jest ogromnie wyrazisty, odgrywa swoją indywidualną rolę. Przejmująca powieść, skłania do zastanowienia i refleksji nad tematem. Sytuacje tworzące fabułę układają się w bulwersującą prawdę, którą wcale nie jest łatwo odkryć. Rewelacyjna, mocna, wzruszająca, warta przeczytania historia, budzi niesamowite emocje.
Bardzo polecam
Wydawnictwo: Zwierciadło