Okładka książki - Challenge

Challenge

Tyle wiesz o swoich dzieciach, na ile ci pozwolą.

Grupa nastolatków atakuje bezdomnego, a całą sytuację nagrywają smartfonem, po czym wrzucają filmik do internetu. Nie mają pojęcia, jakie konsekwencje przyniesie ta nierozważna decyzja.

Prokurator Antonina Gawrońska, komisarz Marcin Podolski i lekarz medycyny sądowej Sabina Rybakowska próbują ustalić przyczynę śmierci mężczyzny, którego zwłoki znaleziono na wysypisku.

W tym samym czasie dochodzi do tragedii - nastoletnia Daria spada z balkonu i ginie na miejscu. Podczas zdarzenia nie była sama, towarzyszyła jej przyjaciółka Blanka. Śledczy ustalają, że obie dziewczyny należały do internetowej grupy TotalPsycho, której członkowie inicjowali i nagrywali ryzykowne sytuacje, filmiki zaś udostępniali w sieci.

Patrol policji znajduje bezdomnego będącego pod wpływem alkoholu i fentanylu. Mężczyzna twierdzi, że ktoś wbrew jego woli podał mu narkotyk, czy to jednak okaże się prawdą? Czy może w Koszalinie zaczyna dziać się coś, co zmieni oblicze tego miasta?

Co łączy syna prokurator Gawrońskiej z grupą TotalPsycho? Kim są młodzi ludzie, którzy podejmują się ryzykownych wyzwań i jak daleko jeszcze się posuną, by zaistnieć w gronie rówieśników? A przede wszystkim - czy śledczym uda się odpowiedzieć na pytanie, kto tak naprawdę stoi za tajemniczymi wydarzeniami, których przypadkowymi bohaterami niespodziewanie stają się ludzie z marginesu społecznego?

Aleksandra Przytarska zaprasza was do świata, gdzie nic nie jest oczywiste, a sekrety z przeszłości kładą się cieniem na życiu wielu osób.

***

Biogram Autorki

ALEKSANDRA PRZYTARSKA

Urodzona w 1982 roku. Absolwentka pedagogiki resocjalizacyjnej, zawodowo zajmuje się wspieraniem rodzin w kryzysie. Praca jest jej pasją, a szeroka perspektywa towarzyszy jej każdego dnia. Mieszkając w otoczeniu lasów i jezior Borów Tucholskich, cieszy ją bliskość natury. Jak sama o sobie mówi, zachowuje dystans do codziennych problemów, wyciąga wnioski z życiowych sukcesów i porażek, ale najważniejsze są dla niej wierność w relacjach i poglądach oraz wrażliwość na innych. Czuje wdzięczność za to, co ma i z kim może to dzielić.

Autorka obyczajowej dylogii "Zakręt" i "Za zakrętem" oraz kryminału "Deprawacja", napisanych pod pseudonimem Sandra Cicha.

Informacje dodatkowe o Challenge:

Opinie o książce - Challenge

Avatar użytkownika - malutkaska
malutkaska
Przeczytane:,
Bezdomny, zepchnięty na społeczny margines i grupa nastolatków, która pragnie zrobić kontent w mediach społecznościowych. Ta relacja nie wróży niczego dobrego, ale otwiera oczy na to, co często dzieje się obok Nas, choć wcale tego nie zauważamy. O tym, jak niewiele wiemy o swoich dzieciach i jak bardzo niebezpieczne mogą być dla Nas nowoczesne technologie opowiada @aleksandra_przytarska w thrillerze pt. „Challenge” z oferty Wydawnictwa Zwierciadło. Ta historia wywołuje autentyczny niepokój. Świat przedstawiony jest boleśnie realistyczny: nie ma tu miejsca na przesadę czy tanie efekty, bo największym ciężarem tej opowieści jest jej prawdopodobieństwo. Nastolatkowie z ekranami smartfonów przed oczami, publikujący w sieci kolejne głupie i niebezpieczne wyzwania i grupa wykluczonych przez bezdomność z życia wspólnoty. Ci ludzie żyją obok siebie, ale czy mają wobec siebie choć cień empatii? Jeśli tak, to na pewno nie w tej opowieści. Nastolatkowie z tej narracji to postacie pełne sprzeczności, zagubione, spragnione uwagi i akceptacji. Decyzje Darii, Jakuba, Blanki czy Staszka, choć często trudne do zaakceptowania, wydają się zaskakująco logiczne w kontekście życiowej presji, jakiej doświadczają. Postawa dorosłych wobec nich prowokuje do refleksji nad tym, co jest w życiu ważniejsze: mieć czy być? Nie umiem i nie chce wybrać wątków, które podobały mi się najbardziej. Przytarska zręcznie połączyła to, co charakterystyczne
Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2026-04-12, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
„Challenge” Aleksandry Przytarskiej to książka, która od pierwszych stron wbiła mnie w fotel i wywołała ciarki. Bo jak tu przejść obojętnie obok sceny, w której grupa nastolatków atakuje bezdomnego i nagrywa to dla lajków? Niestety, to brzmi przerażająco realnie. Czułam ten dyskomfort już od pierwszych rozdziałów i wiedziałam, że to będzie jazda bez trzymanki. Fabuła jest jak rollercoaster. W tle mamy solidny wątek śledczy prowadzony przez prokurator Gawrońską i komisarza Podolskiego – jest napięcie, stopniowe odkrywanie faktów i pytania, które prowadzą coraz głębiej, ale to tylko tło. Prawdziwe emocje biją od nastolatków z grupy TotalPsycho, którzy podejmują kolejne wyzwania, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji. I tu jest ten największy plus. Bohaterowie – zarówno ci młodzi, jak i dorośli – są wiarygodni do bólu. Autorka, z wykształcenia pedagog resocjalizacyjna, pokazuje mechanizmy wykluczenia, presję rówieśniczą i próżnię, w której dorastają dzisiejsi nastolatkowie. Nie ma tu czarno-białych postaci. Jest pytanie: gdzie przebiega granica między zabawą a czymś, czego nie da się cofnąć? I czy ktoś w ogóle tę granicę widzi? Akcja pędzi, ale nie kosztem psychologii. Autorka świetnie balansuje między wartkim śledztwem a refleksją nad rolą dorosłych i światem online. Czyta się szybko, ale to nie jest lekka lektura – zostaje w głowie na długo i zmusza do myślenia. Do kogo więc adresowana jest

Challenge - opinie o książce

Macie dzieci? W jakim są wieku? Czy zgadzacie się z powiedzeniem, że małe dzieci to mały problem, duże dzieci to duży problem?
Antonina Gawrońska jest prokuratorem i mamą nastolatka. Wraz z komisarzem Marcinem Podolskim prowadzi sprawę śmierci mężczyzny znalezionego na wysypisku śmieci. Ślady wskazują, że mężczyzna był bezdomny.

W tym samym czasie nastoletnia Daria wypada z balkonu i ginie na miejscu. Najprawdopodobniej ktoś był z nią w czasie tragedii. Śledczy odkrywają, że dziewczyna należała do internetowej grupy TotalPsycho, która nagrywała i wrzucała do internetu filmiki z ryzykownych zachowań.
Ktoś nagrywa pobicie bezdomnego. Inny bezdomny zostaje znaleziony odurzony alkoholem i fentanylem. Jest na skraju śmierci.

Śledczy trafiają do chłopaka, który jest bliskim przyjacielem syna prokuratorki. Czy jej syn też należał do grupy TotalPsycho? Czy śmierć kilkoro bezdomnych i nastolatki są ze sobą powiązane?

"Challenge" Aleksandry Przytarskiej to książka w pewnym stopniu wstrząsająca. Poruszającą bardzo aktualne problemy społeczne. Z jednej strony są ludzie z marginesu społecznego, którzy dla wielu są niewidzialni, bądź traktowani, jak powiedział jeden z bohaterów książki, jak podludzie. Żyją z dnia na dzień, próbujący tylko przetrwać. Często ciągnący za sobą trudną historię, choroby i nałogi. Jednak nikt się w to nie zagłębia, nikt nie staje w ich obronie. A śledztwa w sprawie ich śmierci nie zawsze są prowadzone rzetelnie.
Kiedy w jednym czasie jednak umiera kilkoro, śledczy zastanawiają się, czy to przypadek, czy może celowe działanie.

Z drugiej strony mamy nastolatków z tzw. dobrych domów. Z nudów, potrzeby zaistnienia w swoim środowisku robią rzeczy ryzykowne, wymyślają challenge. Zaczyna się niewinnie, ale z każdym kolejnym filmikiem stają się coraz bardziej brutalni i bezmyślni.
Rodzice często są zapracowani, widzą tylko to, co dziecko pozwala zobaczyć. W dzisiejszych czasach duża część życia nastolatków toczy się w sieci, często na zamkniętych grupach, do których rodzice nie mają dostępu.

Mnie, jako mamę, ten świat przeraża. Czy moje dziecko też będzie szukało takich rozrywek? Czy będzie eksperymentowało z narkotykami? Czy to Mnie zauważę? Czy można temu zapobiec?

Prokurator Gawrońska myślała, że ma dobry kontakt z synem, że dobrze go zna. Chociaż ten nie do końca dopuszczał ją tylko do wycinka swojego świata. Afera może zniszczyć życie chłopca i karierę jego matki.

"Challenge" to wciągająca fabuła otwierająca oczy zarówno na bliskich, jak i osoby, które codziennie mijamy na ulicy. Świetnie poprowadzona zagadka kryminalna, wiele wątków i zwrotów akcji. Jeżeli lubicie kryminały z rozbudowanym tłem społecznym, to właśnie taki znaleźliście.

,,Ludzie karmią się tragediami, problemami, a oczernianie i szkalowanie przychodzi im z niebywałą łatwością. Nie liczy się prawda, liczą się zasięgi".

Nieprzypadkowo mówi się, że małe dzieci to mały kłopot, bo wraz z wiekiem przybywa problemów, a ich ciężar oraz nieodwracalność stają się coraz bardziej odczuwalne. W świecie zdominowanym przez media społecznościowe młodzieńcza naiwność zderza się z potrzebą akceptacji, czyniąc rolę rodzica jednym z najtrudniejszych wyzwań.

Grupa nastolatków, w ramach internetowego wyzwania, atakuje bezdomnego, rejestrując całe zajście telefonem. To nie pierwszy raz, gdy przekraczają granice w ramach challenge'u z ekipy ,,Total psycho". Sytuacja szybko wymyka się spod kontroli, a niedługo później młoda dziewczyna ginie po upadku z balkonu. Sprawą zajmują się prokurator Antonina Gawrońska, komisarz Marcin Podolski oraz lekarka medycyny sądowej Sabina Rybakowska. W świetle nowych poszlak śmierć nastolatki zaczyna łączyć się z odnalezieniem zwłok mężczyzny na wysypisku śmieci.

Jak daleko posuną się młodzi ludzie, by zaistnieć w grupie? Czy śledczym uda się odkryć, kto naprawdę stoi za wydarzeniami, których ofiarami stają się ludzie z marginesu społecznego?

Ta historia przypomniała mi, że zagrożenia, z którymi mierzą się dzisiejsze dzieci, są zupełnie inne niż te, które pamiętam z własnego dzieciństwa.  Czas spędzony online staje się strefą, nad którą my, rodzice, często tracimy kontrolę.

Otrzymujemy świetnie skonstruowany kryminał, w którym śledztwo z każdą stroną staje się coraz bardziej mroczne i skomplikowane. Jednak dla mnie ta intryga jest przede wszystkim ramą dla bolesnego dramatu: opowieści o ludziach bezdomnych, wykluczonych społecznie, czy dzieciakach, które w pogoni za lajkami gubią gdzieś po drodze swoje człowieczeństwo. W tym wszystkim najbardziej uderza bezradność rodziców. Ufnych i nieświadomych, wierzących, że ,,moje dziecko nie byłoby do tego zdolne..." Autorka porusza tematkę bardzo aktualną, i wzbudza wiele różnych emocji: od złości i goryczy, po smutek i zwykłe ludzkie niezrozumienie.

Warto przeczytać.

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2026-04-11, Ocena: 6, Przeczytałam,

Czy wiesz, co naprawdę ogląda Twoje dziecko kiedy bierze telefon w dłonie? Czy masz pewność, że nie jest ofiarą hejtu, bądź czy samo nie znęca się nad słabszymi?

,,Challenge" Aleksandry Przytarskiej to książka, która od pierwszych rozdziałów wprowadza nas w uczucie swoistego dyskomfortu. Bowiem zaczyna się od czegoś, co niestety w dzisiejszych czasach nie brzmi już jak fikcja - grupa nastolatków atakuje bezdomnego i nagrywa wszystko telefonem. Film trafia do sieci. Kilka kliknięć. Kilka sekund. A konsekwencje? Znacznie dłuższe, niż ktokolwiek z nich mógłby przewidzieć. Nic więc dziwnego, że szybko zaczynamy zadawać sobie pytania, na które wcale nie mamy ochoty odpowiadać.

Równolegle śledzimy pracę prokurator Antoniny Gawrońskiej, komisarza Podolskiego i lekarki sądowej Sabiny Rybakowskiej. Sam wątek śledczy naprawdę trzyma poziom i bardzo mi się podoba. Jest napięcie, jest stopniowe odkrywanie faktów, są pytania, które prowadzą coraz głębiej. Jednak to i tak tylko tło dla czegoś znacznie bardziej niepokojącego...

Bowiem prawdziwym ciężarem tej historii są młodzi ludzie. Grupa TotalPsycho. Nastolatkowie, którzy podejmują wyzwania, nagrywają je i wrzucają do internetu - dla lajków, akceptacji i dla poczucia, że ,,są kimś".

Wiesz co jest najgorsze w tej grupie nastolatków? To, że oni nie są przerysowani. Oni są bardzo realni. I to właśnie uderzyło mnie najmocniej. Bo zaczynasz się zastanawiać, gdzie jest granica. Kiedy zabawa zamienia się w coś, czego nie da się już cofnąć. I czy ktoś w ogóle tę granicę widzi.

Autorka bardzo celnie pokazuje mechanizm budowania wartości w świecie online. To, jak łatwo pomylić uwagę z akceptacją. Jak bardzo młodzi ludzie potrzebują być zauważeni - nawet jeśli oznacza to przekraczanie kolejnych granic. I jak często robią to w samotności, mimo że fizycznie są otoczeni innymi.

Nie mogłam też przestać myśleć o rodzicach. O tej cienkiej linii między zaufaniem a czujnością. Bo przecież nikt nie chce wierzyć, że jego dziecko mogłoby zrobić coś złego. Łatwiej powiedzieć: ,,to nie moje". Tylko co, jeśli jednak?

,,Challenge" to nie tylko kryminał. To bardzo aktualna, momentami wręcz niewygodna opowieść o dorastaniu, o presji rówieśniczej i o świecie, w którym granice coraz częściej zacierają się szybciej niż zdrowy rozsądek.

Czyta się ją szybko, ale nie ,,lekko". Bo nawet kiedy odkładasz książkę, ona dalej pracuje w głowie. Zostawia Cię z niepokojem, refleksją i z pytaniem, czy naprawdę wiemy, co dzieje się tuż obok nas.

Ocena: 9/10 - bo to jedna z tych historii, które powinno się przeczytać nie tylko dla fabuły, ale dla tego, co zostaje po niej.

Wygraj tę książkę:
Konkurs z książką "Challenge"
Aleksandra Przytarska
Opad