Bierzecie udział w internetowych wyzwaniach?
"Challenge" Aleksandry Przytarskiej to książka, którą powinien przeczytać każdy rodzic. Szczególnie rodzic nastolatka. Jest to mocna powieść i tak bardzo na czasie, że nie mogłam po nią nie sięgnąć. Mam w domu nastolatkę, więc podczas lektury krążyły mi po głowie na niepokojące wizje w stylu "A co jeśli?".
Autorka bardzo realistycznie oddała zachowanie i styl wypowiedzi młodzieży występującej w powieści. Tak realistycznie, że czułam się, jakbym była jednym z bohaterów i dlatego też wraz z nimi przeżywałam każdą najmniejszą emocję.
Akcja powieści jest dynamiczna i zmienia się w zależności od sytuacji, ale napięcie jest wyczuwalne cały czas- już od pierwszych stron, aż do zakończenia.
Szczerze mówiąc, nie jest to łatwa lektura- dużo tu emocji (czasem nawet skrajnych) i bólu, a losy naszych bohaterów udowadniają nam, jak łatwo jest popełnić błąd, ten jedyny, nieprzemyślany ruch, który kosztować nas może zdrowie, a czasem nawet życie.
Myślę, że tutaj nie zagadka kryminalna jest najważniejsza. Tutaj najważniejsi są ludzie: niezrozumiani, traktowani, jak "podludzie" czy ignorowani. Ukazanie jednych- bezdomnych jako ofiar "tych drugich" czyli nastolatków, ze wszystkimi tego konsekwencjami uświadamia nam, że nie zawsze wiemy, co robią nasze dzieci i jak zachowują pod wpływem swojej grupy. I nie chodzi o to, że jesteśmy złymi rodzicami, ale o to, co nasze dzieci są w stanie zrobić, by zaimponować innym, bądź "wybić się" w social mediach. I to jest według mnie straszne...
Podsumowując- "Challenge" to bardzo dobra pozycja dla fanów thrillerów psychologicznych oraz naprawdę udany debiut autorki. Mam nadzieję, że szykuje ona dla nas kolejną, równie mocną książkę, bo tą książką rozbudziła tylko mój apetyt na swoją twórczość.
Polecam!
Wydawnictwo: Zwierciadło