Z publicystyką dziennikarza tygodnika Do Rzeczy zapoznałam się już dawno temu. Zaczęłam od Michnikowszczyzny (znakomita diagnoza stanu umysłów pewnych osób). Przeczytałam też Uwarzałem Że, Złowrogi cień Marszałka, Pycha i Upadek.
Swego czasu poprawny politycznie do bólu serwis Allegro wykazał cenzorskie zapędy, blokując sprzedaż Chama niezbuntowanego. Nie mam pojęcia, w której części rozważań dopatrzono się treści o charakterze antysemickim. Zareagowało stowarzyszenie Nigdy Więcej, które umieściło tę publikację na indeksie ksiąg ''zakazanych".
Tym razem otrzymujemy analizę rzeczywistości politycznej i społecznej w naszym kraju. Sporo interesujących i niesztampowych przemyśleń.
Rafał A. Ziemkiewicz przypomina sprawę Lecha Wałęsy, aferę Dreyfusa we Francji. Autor nawiązuje do presji środowisk LGBT, opisuje próby dyscyplinowania Polski przez polityków Unii Europejskiej, narzucania określonego sposobu myślenia.
Rafał A. Ziemkiewicz apeluje, że winniśmy się wyzbyć wszelkich, niezrozumiałych kompleksów względem Europy.
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2020-05-29
Kategoria: Publicystyka
LadyMakbet33
"Ognie na skałach" - pierwsza od siedmiu lat fantastyczna powieść Rafała A. Ziemkiewicza - to mroczna opowieść z gatunku fantasy. Żegost, wędrowny...
Powieść zachwyci wszystkich miłośników Ziemkiewicza - brawurowej akcji towarzyszy wnikliwy wizerunek chylącej się ku upadkowi Europie epoki fin de sieclu'u...