Okładka książki - CHARLES BUKOWSKI. Wspomnienia Scarlet

CHARLES BUKOWSKI. Wspomnienia Scarlet

Bardzo rzadko sięgam po biografie. Z pewnością nie jest powodem jakaś ignorancja z mojej strony. Najpierw warto sięgnąć do opisu książki:
Zaczęło się pod wpływem impulsu – przelotna znajomość pomiędzy ikonicznym Charlesem Bukowskim a jego słynną muzą, Pamelą „Cupcakes” Wood, która doprowadziła do dwuletniego związku, opisywanego przez Wood w tym pamiętniku bez zbędnego owijania w bawełnę. Jest to orzeźwiająco prostolinijna historia ich pełnego absurdów, lecz i czaru związku.

Mam nadzieję, że nie znajdę tutaj żadnej osoby, która nie kojarzy Bukowskiego ani jego twórczości. Nawet jeśli, kilka stron na facebook'u poniekąd promuję tę twórczość, więc nawet jeśli nie pamiętacie to i tak mogliście się zderzyć z jego dziełami, cytatami.

Dzięki Pameli Wood poznajemy Bukowskiego od trochę innej strony. W latach siedemdziesiątych dwudziestego stulecia poznała Bukowskiego. Ba, nawet stworzyli krótki związek. Kobieta była bohaterką niektórych dzieł Charlesa.
Książka jest napisana w sposób prosty, lecz nieco kapryśny. Niektóre zdania mogą wzbudzać pewne kontrowersje, być może?

Informacje dodatkowe o CHARLES BUKOWSKI. Wspomnienia Scarlet:

Wydawnictwo: Replika