Cher to postać, której właściwie nikomu nie trzeba przedstawiać — ikona muzyki, filmu i popkultury. Od zawsze bardzo lubiłam jej piosenki, a w jej głosie i stylu jest coś, co trudno pomylić z kimkolwiek innym. Dlatego z przyjemnością sięgnęłam po jej autobiografię, ciekawa, jak sama opowie o drodze, którą przeszła, aby stać się jedną z najbardziej rozpoznawalnych gwiazd na świecie.
„Autobiografia. Część pierwsza” to zapis życia Cher od dzieciństwa aż do momentu, gdy u jej boku pojawia się Sonny Bono – relacja, która jednocześnie otworzyła jej drogę na szczyt i stała się źródłem wielu komplikacji. Cher pisze o tym wszystkim zaskakująco szczerze. Bez usprawiedliwień, bez patosu, często z humorem, ale i z wyczuwalną wrażliwością. Dzięki temu książka nie jest jedynie zbiorem anegdot ze świata show-biznesu, lecz portretem kobiety, która przez lata musiała odnajdywać się w rolach córki, siostry, żony, kochanki, matki i supergwiazdy – często jednocześnie.
Najmocniej wybrzmiewają fragmenty dotyczące jej relacji z Sonnym. Cher nie unika trudnych tematów: ukazuje bliskość i wsparcie, ale także dominację, nierówność i konflikty, które z czasem stawały się coraz bardziej wyniszczające. Dzięki temu możemy dostrzec, jak złożone było ich partnerstwo – nie tylko zawodowe, ale przede wszystkim osobiste.
Jednocześnie książka emanuje światłem: determinacją, talentem, pracowitością i niezwykłą siłą, dzięki którym Cher od dekad utrzymuje się na muzycznym szczycie. Kiedy wspomina swoje pierwsze kroki na scenie czy niepewność, z jaką wchodziła w show-biznes, trudno nie kibicować jej z całego serca.
Lektura autobiografii Cher była dla mnie prawdziwą przyjemnością. Czytając tę książkę, miałam wrażenie, jakby Cher siadała obok i opowiadała mi swoją historię – barwnie, szczerze, momentami zaskakująco intymnie. To opowieść o sile, słabościach, miłości i o cenie, jaką płaci się za sukces. Jeśli ktoś lubi jej twórczość – tak jak ja – ta książka tylko pogłębi sympatię do niej samej. A jeśli ktoś po prostu ceni dobre autobiografie, Cher udowadnia, że potrafi opowiadać o swoim życiu z taką samą charyzmą, jaką emanuje na scenie.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-10-15