NIEZWYKŁE ŻYCIE CHER MOŻE OPOWIEDZIEĆ TYLKO JEDNA OSOBA... SAMA CHER.
Cher w końcu ujawnia swoją prawdziwą historię w intymnych szczegółach. Jej niezwykła kariera jest wyjątkowa i nie ma sobie równych. Jako jedyna kobieta, zdobywała szczyty listy Billboardu przez siedem kolejnych dekad, zdobyła Oscara, nagrody Emmy, Grammy oraz nagrodę Festiwalu Filmowego w Cannes. W 2024 roku wprowadzono ją do Rock and Roll Hall of Fame. Od lat angażuje się w działalność społeczną i charytatywną. Według najnowszych danych sprzedała niemal 200 milionów płyt.
Autobiografia Część pierwsza, której autorką jest Cher - ukazuje jej niezwykłe początki - od dzieciństwa po spotkanie i małżeństwo z Sonnym Bono. W niezwykle szczery sposób odsłania skomplikowaną relację, która uczyniła ich sławnymi na całym świecie, ale ostatecznie ich rozdzieliła. Autobiografia Część pierwsza ukazuje córkę, siostrę, żonę, kochankę, matkę i supergwiazdę.
Świadectwo niezwykłej odporności. ,,The New York Times"
Całkowicie szczera. ,,The Washington Post"
Wspaniała! ,,People"
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-10-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: CHER: THE MEMOIR, PART ONE
Ta kobieta należy do najpopularniejszych wokalistek wszechczasów. Jej głos jest na tyle rozpoznawalny, że nie sposób go pomylić z żadnym innym. Nic więc dziwnego, że jej autobiografia przyciąga uwagę zarówno fanów muzyki rozrywkowej, jak i czytelników poszukujących historii o niezłomności, talencie oraz konsekwentnym budowaniu własnej drogi. Cher, ikona popkultury, legenda estrady i postać niejednoznaczna, w pierwszej części swojej „Autobiografii” z oferty Wydawnictwa Filia oddaje głos nie tylko artystce, ale przede wszystkim kobiecie próbującej zrozumieć swoje życie, wybory i estradowy sukces.
Cher tworzy opowieść wielowarstwową. Na pierwszy plan wysuwa się oczywiście historia jej kariery, ale ukazuje te kluczowe momenty w jej zawodowym życiu bez patosu, raczej z pewną surowością i dystansem, co nadaje całości autentyczności. Nie unika tematów trudnych: niepewności, lęków, poczucia bycia kontrolowaną przez branżę, presji wizerunkowej czy wymagającej pracy, którą musiała wykonać, by udowodnić samą siebie w świecie rządzonym przez mężczyzn.
Jednocześnie nie jest to jedynie zapis zawodowych triumfów. Cher skrupulatnie odmalowuje również kulisy życia prywatnego, opisując relacje, które ją ukształtowały oraz ludzi, którzy odegrali w jej historii kluczową rolę. Jej ton pozostaje szczery, momentami wręcz intymny, ale nigdy nie popada w przesadną sensacyjność. To właśnie ta równowaga sprawia, że książka jest nie tylko fascynującą lekturą dla fanów piosenkarki, lecz także wartościową, w sensie literackim, autobiografią.
Polecam, bo „Autobiografia” Cher to lektura dla wszystkich, którzy chcą poznać nie tylko jedną z najbardziej wyrazistych gwiazd muzyki, ale także kobietę, która przez dekady konsekwentnie walczyła o swoje miejsce w świecie sztuki. To opowieść o wolności, sile i nieustannym poszukiwaniu siebie, napisana z pasją, szczerością i odrobiną hollywoodzkiego blasku, którego w życiu Cher nigdy nie brakowało.
Takiej artystki jaką jest Cher przedstawiać nikomu nie muszę. Chyba nie ma osoby, która nie znałaby jakiejś jej piosenki. Ja od lat jej słucham, dlatego ucieszyłam się gdy dostałam propozycję od wydawnictwa Filia przeczytania książki "Cher. Autobiografia. Część 1". "Niezwykłe życie Cher może opowiedzieć tylko jedna osoba... sama Cher. Opowiada nam jak wyglądało jej dzieciństwo, pierwsze występy sceniczne i początki kariery. Wszystko opowiedziane jest z niesamowitą szczerością, bez żadnego koloryzowania. Momentami miałam wrażenie jakbym siedziała obok i słuchała jej rozmowy z przyjaciółką. Jest to historia o odwadze, sile i podążaniu za marzeniami. Nie zawsze było kolorowo ale każda porażka była początkiem czegoś nowego, lepszego. Nie każdy artysta zdobędzie się na odwagę by opowiedzieć o sobie bez żadnych zbędnych filtrów. ONA to zrobiła a ja jestem oczarowana tą książką. Co prawda jest to dopiero pierwsza część i kończy się w momencie gdy kariera Cher nabiera rozpędu, to już nie mogę się doczekać drugiej części.
Przeczytane:2025-11-23,
Cher to postać, której właściwie nikomu nie trzeba przedstawiać — ikona muzyki, filmu i popkultury. Od zawsze bardzo lubiłam jej piosenki, a w jej głosie i stylu jest coś, co trudno pomylić z kimkolwiek innym. Dlatego z przyjemnością sięgnęłam po jej autobiografię, ciekawa, jak sama opowie o drodze, którą przeszła, aby stać się jedną z najbardziej rozpoznawalnych gwiazd na świecie.
„Autobiografia. Część pierwsza” to zapis życia Cher od dzieciństwa aż do momentu, gdy u jej boku pojawia się Sonny Bono – relacja, która jednocześnie otworzyła jej drogę na szczyt i stała się źródłem wielu komplikacji. Cher pisze o tym wszystkim zaskakująco szczerze. Bez usprawiedliwień, bez patosu, często z humorem, ale i z wyczuwalną wrażliwością. Dzięki temu książka nie jest jedynie zbiorem anegdot ze świata show-biznesu, lecz portretem kobiety, która przez lata musiała odnajdywać się w rolach córki, siostry, żony, kochanki, matki i supergwiazdy – często jednocześnie.
Najmocniej wybrzmiewają fragmenty dotyczące jej relacji z Sonnym. Cher nie unika trudnych tematów: ukazuje bliskość i wsparcie, ale także dominację, nierówność i konflikty, które z czasem stawały się coraz bardziej wyniszczające. Dzięki temu możemy dostrzec, jak złożone było ich partnerstwo – nie tylko zawodowe, ale przede wszystkim osobiste.
Jednocześnie książka emanuje światłem: determinacją, talentem, pracowitością i niezwykłą siłą, dzięki którym Cher od dekad utrzymuje się na muzycznym szczycie. Kiedy wspomina swoje pierwsze kroki na scenie czy niepewność, z jaką wchodziła w show-biznes, trudno nie kibicować jej z całego serca.
Lektura autobiografii Cher była dla mnie prawdziwą przyjemnością. Czytając tę książkę, miałam wrażenie, jakby Cher siadała obok i opowiadała mi swoją historię – barwnie, szczerze, momentami zaskakująco intymnie. To opowieść o sile, słabościach, miłości i o cenie, jaką płaci się za sukces. Jeśli ktoś lubi jej twórczość – tak jak ja – ta książka tylko pogłębi sympatię do niej samej. A jeśli ktoś po prostu ceni dobre autobiografie, Cher udowadnia, że potrafi opowiadać o swoim życiu z taką samą charyzmą, jaką emanuje na scenie.