Kuszą mnie ostatnio horrory, skusił i ten, a właściwie skusiła piękna okładka.
Czy się przestraszyłam? Tak! Czy było obrzydliwie? Było i to bardzo! Czy kupuję tę historię? Tak, kupuję prawie wszystko, choć wątek z przeszłości jest ciekawszy i trochę żałuję, że jest go tak mało. Czy to dobry debiut? To bardzo udany debiut, będę z ogromną niecierpliwością wypatrywać kolejnych powieści Autora. Czy mam jakieś zastrzeżenia? Mam, drobniutkie 😉 Początek trochę się dłuży, jest kilka zbędnych opisów, może nieco za dużo postaci. Nie jestem do końca pewna, czy kupowanie nieruchomości wygląda tak, jak w powieści. Sprawdziłabym to. Ale to wszystko są drobiazgi, bo „Chodź ze mną” jest świetną powieścią grozy, z doskonałym (bo opartym na faktach!) wątkiem sprzed lat, z atmosferą strachu, poczuciem zagrożenia, które towarzyszą nie tylko bohaterom, ale i czytelnikowi.
Warto wspomnieć, że nie ma tu wielu niespodziewanych zwrotów akcji, ucieczek, czy opisów walk ze stworami nie z tej ziemi, jest za to sporo obrzydliwych scen, takich, po których wrażliwsi nie zjedzą mięsa przez kilka dni 😉
Podsumowując, jeśli lubicie krew i flaki na ścianach, niestraszne Wam obrzydliwości najobrzydliwsze – czytajcie koniecznie! Fani Wrocławia – dla Was też coś dobrego się znajdzie w tej powieści!
Autorze – czekam na więcej! Więcej horroru i więcej flaków!
Wydawnictwo: Vesper
Data wydania: 2020-09-30
Kategoria: Horror
Monika Kruszyńska
List… kawałek papieru, eleganckiej papeterii, a może zwykła, wyrwana z zeszytu kartka. Kilka kropli atramentu czy tuszu. Parę muśnięć długopisem...