Dzisiaj przychodzę z recenzją książki dla młodszych czytelników.
Michał Łuszczyński stworzył bardzo ciekawe opowiadanie „Ciekawscy. Jurajska draka”.
Książka została wydana przez Wydawnictwo Zielona Sowa i docelowo grupa wiekowa to 9+.
Z wiekiem faktycznie się zgodzę, młodsi odbiorcy powinni posiadać wstępne rozeznanie na temat tego, że w prehistorii wyróżniamy różne epoki, w tym taką z dinozaurami 😏
To właśnie do tej epoki przeniosą się główni bohaterowie Radek i Maciek. Będą musieli podjąć ciężką walkę o przetrwanie, przed mięsożernymi dinozaurami jak i zbliżającym się nieubłaganie kataklizmem.
To, co chciałabym szczególnie wyróżnić w tej książce, to jej język – zdecydowanie współczesny i dostosowany do młodzieży. Drugą, według mnie istotną rzeczą, są zawarte między rozdziałami ciekawostki o świecie z różnych dziedzin (m.in. czym jest cyberprzemoc, bądź wykorzystywanie technik relaksacyjnych). Ponadto z samej fabuły można naprawę wiele wynieść, począwszy od ciekawostek przyrodniczych, historycznych, po wiele odczuwanych emocji skłaniających do refleksji, że rodzina jest najważniejsza.
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2024-04-24
Lubietoczytamto
Maciek oparł dłoń na powalonej kłodzie i dziwnie się skrzywił. Pod ręką miał coś miękkiego i pokrytego szczeciniastymi włoskami.
Mówią, że jako w świecie ludzi, tako i w świecie Bogów. Też wstają do swych zajęć i też kładą głowę do snu, gdy świat zaleje noc. Też orzą, sieją i też...
,,O tym, jak bogowie ludziom słońce zwrócili", ,,O powstaniu Jutrzenki i Gwiazdy Porannej", ,,Jak Słowianie ludojadów przepędzili", czy ,,Dlaczego tylko...
Anatol był znanym lokalnej społeczności pustelnikiem. Jego chata tkwiła w lesie nieopodal wsi, nie było w niej bieżącej wody ani prądu. Anatolowi jednak to nie przeszkadzało. Wiódł proste, szczęśliwe życie.