💙⚔️💙
Kto powstrzyma zło, które chce zawładnąć czarnoksięskim światem?
Aiden Lowe, młody mieszkaniec New Big City, nie ma łatwego życia. Codziennie zmaga się z rasistowskimi zaczepkami i brakiem akceptacji wśród rówieśników. Jakby tego było mało, wkrótce spada na niego kolejne nieszczęście: podczas burzy zostaje zaatakowany przez istotę nie z tego świata i cudem uchodzi z życiem.
💙⚔️💙
,,Widzisz, Aiden, są dwa rodzaje męstwa. Prawdziwe męstwo i męstwo w sprzyjającej sytuacji. To drugie występuje, kiedy ma się serce przesiąknięte jadem...”
„Ciemnoskóry czarnoksiężnik i śmiertelny jad” autorstwa Beaty Marczyńskiej.
Książka fantasy, która przyciąga uwagę zarówno okładką, jak i tytułem. A przynajmniej mnie przyciągnęła, zaintrygowała i ostatecznie sprawiła, że miałam wobec niej pewne oczekiwania.
Przykro mi jednak, że nie do końca zostały spełnione.
Styl autorki w ogóle nie przypadł mi do gustu. Początek czytało mi się opornie. Nie mogłam się wciągnąć w historię i szczerze skończyłam ją czytać jedynie z obowiązku.
Naprawdę liczyłam na książkę, która da mi do myślenia i jednocześnie zabawi.
Dostałam za to marnie scharakteryzowanego bohatera, który był Mulatem, co wyraźnie było napisane już na początku książki jednak ze względu na wyzwiska w stylu ,,Murzyn” wyobrażałam go sobie jako osobę o znacznie ciemniejszej karnacji, co nie raz mnie myliło.
Także przeszkadzały mi kiepskie żarty o ciemnoskórych ludziach, które zapewne miały jakiś cel, który ja niestety nie załapałam zbyt zirytowana ciągłymi przerywkami tekstu. Nie wiem, może autorka chciała, pokazać w ten sposób dyskryminacje względem bohatera jednak moim zdaniem były one wrzucone bez ładu i składu.
Wątek fantasy jako tako nawet mi się podobał. Nie zawsze ogarniałam się w sytuacji, gdyż jak pisałam, wyżej było, tam dość sporo chaosu jednak zdarzyły się także momenty, które uważałam za wciągające.
Niestety biorąc, pod uwagę całość nie czuję się przekonana.
Pomysł fajny niestety w wykonaniu coś nie wyszło. Oczywiście jest to moje zdanie. Zachęcam do wyrażenia własnej opinii.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2022-06-30