Okładka książki - Cienie na połoninach

Cienie na połoninach

Tom 1 cyklu Saga bieszczadzka

Czym jeszcze mogą nas zaskoczyć książki, oprócz fascynujących historii?

Mamy twarde oprawy, piękne materiałowe okładki, wklejki i ilustracje.
Od pewnego czasu na rynku dominują wydania z barwionymi brzegami.
Mogłoby się wydawać, że wszystko już zostało wymyślone, a tymczasem @dobrestrony serwuje czytelnikom niespodziankę, która robi ogromne wrażenie.
Dla mnie nowością są żywe kadry z czytanej lektury, a to wszystko dzięki kodom QR umieszczonym przy ilustracjach.
To prawdziwa bajka móc zobaczyć wizualizację tego, o czym czytamy!

„Cienie na połoninach” to pierwszy tom nowej serii „Saga bieszczadzka” autorstwa Małgorzaty Garkowskiej.

Wybuch I wojny światowej przewrócił życie wielu ludzi do góry nogami.
Dwóch przyjaciół trafia do wojska. Niestety, jeden z nich, Andrzej, zostaje ranny w pobliżu majątku, w cieniu bieszczadzkich połonin. Gdy trafia do domu Emilii, ich serca zaczynają bić w tym samym rytmie.
Przyjaciel Andrzeja Bogdan, jest zakochany w jego siostrze Annie.
W obu przypadkach uczucie będzie musiało poczekać.
Jak bardzo pewien list zmąci spokój?
Co przyniesie wojna mieszkańcom podkarpackich wsi i krakowskich kamienic?
Tyle chciałabym Wam opowiedzieć o tej historii, bo jest ona piękna, wzruszająca i nieprzewidywalna, ale każde kolejne zdanie byłoby spojlerem, a nie chcę psuć Wam lektury.
Małgorzata Garkowska przeniosła mnie oczami wyobraźni do trudnych czasów, w których przyszło żyć wielu ludziom. To piękny początek rodzinnej sagi, otoczonej bieszczadzkim klimatem, która zachwyca i przenosi w inny czas, w inne miejsca, do innych ludzi i do świata, który wygląda zupełnie inaczej.
Bohaterowie tworzą główny element tej historii, nadając jej wielobarwności. Ich postawy ożywiają opowieść, sprawiając, że staje się ona niczym kadry, które migają nam przed oczami.
"Cienie na połoninach" to obowiązkowa lektura dla wszystkich fanów historii osadzonych w trudnym czasach wojennej zawieruchy.

Informacje dodatkowe o Cienie na połoninach:

Data wydania: 2025-10-29
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Zobacz opinie o książce Cienie na połoninach

Kup książkę Cienie na połoninach

Wybór matki
Małgorzata Garkowska0
Okładka ksiązki - Wybór matki

Płock, 1946 rok. Michalina powraca do rodzinnego miasta z bagażem konspiracyjnej działalności, małą córeczką i nadzieją, że po wojennej zawierusze zdoła...

Jedyne marzenie
Małgorzata Garkowska0
Okładka ksiązki - Jedyne marzenie

Tatiana Wasiliewna Makarowa od najmłodszych lat jest niesforna, uparta i nie przejmuje się konwenansami. Najmłodsza z czwórki rodzeństwa, dorasta w kochającej...