Okładka książki - Cienie nad stawem

Cienie nad stawem

Z Markiem Bondysem czas płynie niezmiernie szybko. To już 4 tom serii i wydawałoby się, że nie może być już ciekawiej a jednak jest.

Podczas remontu młode małżeństwo odkrywa w ścianie ludzkie szczątki. Czy może to być zaginiona przed laty żona prokuratora Gaury? Marek Bondys rezygnuje z urlopu i wraz z nowym zespołem podejmuje śledztwo. Co połączy je z młodą gwiazdą show biznesu Marceliną?

Krótkie, soczyste i pełen werwy rozdziały sprawiają, że przez tą książkę płynie się szaleńczym tempem. Kilka luźno powiązanych ze sobą historii toczy się obok siebie. Przeszłość pokazuje ostre zęby i domaga  się rozliczenia w teraźniejszości. Bydgoszcz jak w poprzednich tomach jest tłem, świadkiem i niemym bohaterem tej historii.

Zagadka kryminalna jest świetnie rozpisana, nie ma tutaj miejsca na niedociągnięcia czy nudę. Życie prywatne bohaterów jest równie emocjonujące co samo śledztwo. W „Cieniach nad stawem” dochodzi do wielu rozliczeń, do wyjaśnienia sporej ilości prywatnych spraw, niektóre z traum znajdują wreszcie ukojenie inne budzą wewnętrzne demony i źle wróżą na przyszłość.

Autorka zwinnie wsuwa się w kalosze swoich bohaterów i pokazuje nam sugestywnie targające nimi emocje, często destruktywne, ich wewnętrzną walkę z samymi sobą lub z ich bolesną przeszłością. Jej analiza jest rzeczowa, głęboka, konkretna. Dotykamy najmroczniejszych zakątków ludzkiej duszy.

Wydaje się, że to nie jest możliwe, ale z każdym tomem postać Marka Bondysa intryguje mnie coraz bardziej. Pod skostniałą, szorstką, szyderczą skorupą, kryje się wrażliwe i empatyczne wnętrze. Jest postacią, która nigdy nie odpuszcza, która szuka do skutku, która widzi to co nie jest uchwytne dla innych. Własne traumy leczy ciężką muzyką, puzzlami i spacerami z Kodeksem. Jak można nie lubić tego drania?

Uwielbiam czarne, zaczepne i bardzo ironiczne poczucie humor Autorki. Jest jak wisienka na torcie mięsistego, gęstego kryminału. Stanowi jego przeciwieństwo a jednocześnie dopełnienie.

Nie przepadam za długi seriami, ale w przypadku Bondysa, zbrodnią wielką byłoby, zakończyć ją na 4 tomie. Czekam niecierpliwe na więcej.

Informacje dodatkowe o Cienie nad stawem:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-06-18
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Cienie nad stawem

Kup książkę Cienie nad stawem

Robaki w ścianie
Hanna Szczukowska-Białys0
Okładka ksiązki - Robaki w ścianie

Każda rodzina ma swoje sekrety i swoje robactwo ukryte w ścianach - wystarczy tylko poruszyć pierwszą deseczkę... Szara Bydgoszcz lat 90. W lesie...

Przetok
Hanna Szczukowska-Białys0
Okładka ksiązki - Przetok

Czasem największe zbrodnie rodzą się z miłości – „Przetok” Hanny Szczukowskiej-Białys to naładowany emocjami thriller psychologiczny...